TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 25 Nisan Çarşamba

Karar: Kritik 48 saat

24 Haziran seçimlerine iki aydan az bir süre kala muhalefet partilerinin ‘ortak aday’ arayışı da kritik bir sürece girdi. SP lideri Karamollaoğlu iki gündür sürdürdüğü görüşme turlarına dün de İYİ Parti’yle devam etti. Akşener ile Cuma gününe kadar bir daha görüşme kararı daha alırken SP lideri bugün de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek.

Türkiye, 24 Haziran’daki kritik genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken siyasette de ittifak turları artıyor. Geçtiğimiz pazartesi günü CHP ve HÜDA PAR ile ortak aday için görüşme turlarını başlatan Saadet Partisi’nin dünkü durağı İYİ Parti oldu. SP lideri Temel Karamollaoğlu, CHP’den 15 vekilin geçişi ile TBMM’de grup kurarak seçime katılmasında önünde engel kalmayan İYİ Parti lideri Akşener ile bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşmeden ‘beklenen’ uzlaşı açıklaması çıkmadı. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Akşener, ziyarette Karamollaoğlu ile son gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade ederek, partisinin önüne kurulan tuzakların, hilelerin aşılmasında Karamollaoğlu ve arkadaşlarının katkılarını bildiklerini söyledi.     

Cumhuriyet: CHP Gül’de ısrarlı

Muhalefet partilerinin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ortak cumhurbaşkanı adayı gösterme arayışları sürüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’nden oybirliği ile yetki aldı. Kılıçdaroğlu, daha önce planlanmamasına rağmen Akşener’le bir araya gelecek. Bu görüşme muhalefetin Akşener’i tek adaya ikna için hâlâ umutlu olduğu şeklinde yorumlandı.

Muhalefette tek cumhurbaşkanı adayı arayışı, zamanla yarış içinde sürüyor. Trafik, olağanüstü bir hız kazandı. Dünkü SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Akşener ile görüşmesi tek aday arayışının en kilit temasıydı. Akşener’in bu görüşmeye de kendi adaylığında ısrar etmesi, tek aday seçeneğinin şansını azaltmış gibi algılansa da muhalefet partileri durumu böyle görmedi. Bugün Karamollaoğlu’nun 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İstanbul’da yapacağı görüşme öncesi Akşener’i ikna çabaları baş döndürücü bir hız kazandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Parti Meclisi’nden ittifaklarla ilgili her türlü çalışmanın yürütülmesi konusunda oybirliği ile yetki aldı. Bu yetkinin ardından Kılıçdaroğlu, daha önce programda bulunmamasına karşın Akşener’den randevu istedi. Kılıçdaroğlu, Akşener ile bugün bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu’nun bu görüşmesi muhalefet blokunun Akşener’i tek adaya ikna için hâlâ umutlu olması şeklinde yorumlandı.

Birgün: Bir engeli aşıyorsun diğerini çıkarıyorlar

AKP hükümeti ve Erdoğan 24 Haziran baskın seçiminde herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için her türlü yola başvuruyor. Partilerin seçime katılmasını engellemekten bağımsız adayların başvurularının zorlaştırılmasına kadar oyun içinde oyun çevriliyor

Önce baskın seçim kararını alıp ardından ‘uyum yasaları’yla bu kararı meşrulaştırmaya çalışan AKP/Saray hükümeti, 24 Haziran’da herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için her türlü yola başvurmayı sürdürüyor. Baskın seçim kararından günler sonra apar topar Anayasa Komisyonu’ndan geçirerek Meclis’e sevk ettiği ‘Anayasa Uyum Paketi’ ile oyunlarına devam ediyor.

Medyayı kontrolü altına alan, rakip partilerin seçime katılmasını engellemeye çalışan AKP, hamleleri boşa düşürüldükçe yeni bariyerler inşa etmeyi sürdürüyor. İYİ Parti’nin seçime girmemesi için gerçekleştirdiği manevraların CHP’nin taktiğiyle boşa düşmesinin ardından AKP şimdi de uyum yasaları üzerinden yeni engeller çıkarma niyetinde.

Yeni Şafak: Karanlık ittifak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve MHP’nin 81 milyonun gözü önünde şeffaf ittifak yaparken karşıdakilerin karanlıkta iş tuttuğunu söyledi. Erdoğan, “Önü arkası belli olmayan pazarlıklarla, rengi, kimliği, haysiyeti belli olmayan, tek gayesi Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı olan bir ittifak kurulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, erken seçim ve adaylara ilişkin önemli mesajlar verdi: Meclis Genel Kurulu’nda şahit olduğumuz görüntüleri asla tasvip etmiyorum. Kendi hastalıklı siyasetlerini, ülkemizin bu önemli milli bayramını zehirlemek için kullananları şiddetle kınıyorum. Oradaki gelişmeler bir afet, bir felaketti. Milletimizin 15 Temmuz destanını önemsizleştirmek, kendisinin o gece darbecilerin açtığı yoldan kaçışını gizlemek isteyen zatın hezeyanları artık şehitlerimize saygısızlık boyutuna ulaşmıştır.

Star: Düşmanlık İttifakı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin İP ile yaptığı siyasi hülleye karşı uyardı: Erdoğan düşmanlığı üzerinden Türkiye’ye operasyon çekiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Meclis’teki CHP provokasyonu ile hülle ittifakına sert çıktı. İşte Erdoğan’ın mesajları…

(Meclis’teki Kılıçdaroğlu provokasyonu) Dün baktın ki nasıl olsa Cumhurbaşkanı balkonda oturuyor, onun burada konuşma yetkisi, hakkı yok, oradan bol bol sallıyorsun. Bir de edepsizce el kol hareketi yapıyorsun. Bu ülkenin Cumhurbaşkanına yapamazsın. Onun için bir defa haddini bileceksin ama bunlarda ahlak yok. Dolayısıyla da dün oradaki gelişmeler bir afet, bir felaketti. Bu zihniyet kendi çirkefliği içinde boğulmaya mahkumdur. Kendi hastalıklı siyasetlerini milli bayramı zehirlemek için kullananları şiddetle kınıyorum.

Akşam: Ortada garip bir senaryo var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP ve İP'nin hülle ittifakı için, "Şu anda ortada çok garip bir senaryo var. Hafta sonuna kadar bakalım nasıl oynanacak? Bu tuhaf operasyonun amacı yakında anlaşılır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis’teki grup toplantısında, CHP ve İP arasındaki hülle ittifakına yönelik sert açıklamalarda bulundu. Önceki gün Meclis’teki 23 Nisan oturumunda CHP sıralarından gelen provokasyona da değinen Erdoğan, "Orada bir terbiyesiz vardı. Dün baktın ki Cumhurbaşkanı balkonda oturuyor, konuşma yok. Oradan bol bol sallıyorsun. Ve edepsizce el kol hareketi yapıyorsun. Sana bu el kol hareketini, yaptırmam. AK Parti genel başkanına belki yapabilirsin ama bu ülkenin cumhurbaşkanına yapamazsın. Oradaki gelişmeler gerçekten bir afet, bir felaketti” dedi.

CHP ve İP arasındaki transferin sadece bir partiyi seçime sokma amacı taşımadığını ortada garip bir senaryo olduğunu belirten Erdoğan, “Şu anda çok garip bir senaryo ortada, piyasada. Hafta sonuna kadar bakalım nasıl oynanacak? Her şey olabilir, onu da söyleyeyim. Buradaki amaç söz konusu partiyi seçime sokmak değil. Bu tuhaf operasyonun gayesini önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.