Dünya Deprem Haritası fay hatlarını en ince ayrıntıları ile gösteriyor

25-02-2023
Etiketler Deprem Haritası Türkiye Fay Hattı Deprem
A+ A-

Haber Merkezi - Dünya üzerinde her sene tahminen 500 bin deprem oluşuyor bizler bu depremlerin yalnızca beşte birini hissediyoruz. Tahmini olarak verdiği hasar sayısı ise 100’ü buluyor. Dünya’da depremlerin yüzde 80 kadar kısmını Pasifik Deprem Kuşağı meydana getirdiğinden ateş çemberi adı verilen kuşak oldukça riskli görünüyor.

Depremler, oluşum şekillerine göre tektonik, volkanik ve çöküntü olarak üç kategoride toplanıyor. Tektonik depremler; sarsıntısı, şiddeti ve büyüklüğü bakımından en yıkıcı deprem çeşididir. Yer kabuğunda oluşan fay kırıklarında meydana gelen hareketler depremi meydana getiriyor. Bu kırılmalar, aniden ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılması sonucu geçtikleri ortam ve yüzeyi sarsıyor.

Dünya üzerindeki her üç insandan biri hayatında bir defa olsun deprem ile karşı karşıya geliyor.

ABD'li konut sigorta devi FM Global, küresel çapta yapılmış en büyük deprem haritasını oluşturdu. Haritada Türkiye'nin durumu dikkat çekici.

FM Global'in burada yayınladığı harita ise küresel deprem riskini görebilmeyi sağlıyor. Harita üzerinde bir bölgeye odaklanabilmek mümkün. Haritayı oluşturan veriler ise Küresel Deprem Modeli Derneği, Çin Deprem Müdürlüğü ve ABD Jeolojik İnceleme'den geliyor.

Haritada deprem dışında sel ve tipi tehditlerini de görmek mümkün oluyor. Haritanın diğer deprem haritalarından farkı sadece sismik etki değil, zemin yapısı ve binaların genel durumları da hesaba katılmış olması. Sonrasında da ona göre bir renk şeması hazırlanmış.

Türkiye’yi büyük kısmını kaplayan mor bölge, 50 yılda bir hasarlı deprem yaşanan bölgeleri gösteriyor ve en çok risk de bu bölgelerde.

Kırmızı bölgelerde bu süre 100 yıla, turuncu bölgelerde 250 yıla ve beyaz bölgelerde de 500 yıla kadar çıkıyor. Taralı alanlar ise bilgimiz olmayan yerler. Görüldüğü üzere ülkemizde çok az bir kesim hariç hemen her bölgede ciddi bir risk bulunuyor.

Ayarıca, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun da (United States Geological Survey) böyle bir haritası var. (Webtekno)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli