KULİS - AK Parti’de erken seçim tarihi konuşuluyor

Haber Merkezi - AK Parti kulislerinde erken seçim konusunun konuşulduğu iddia ediliyor.

Yayın hayatına yeni başlayan Nefes gazetesinde yazan Nuray Babacan kulislere dayandırdığı yazısında bir süredir parti içinde erken seçim konusunun gündemde olduğunu söyledi.

2028'de normal zamanında seçimlere gidildiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adayı olma şansı yok.

Ancak Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi için anayasa değişikliğine gidilmesi gerekiyor.

Anayasa değişikliği ise mevcut Meclis aritmetiği ile iktidar partisi açısından mümkün değil.

Nuray Babacan’a göre Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesinin yolu 2028 öncesi erken seçime gitmek olacak. Bu amaçla AK Parti’de konuşan tarih 2027.

Nuray Babacan’ın “AKP’de incelikli planlar!” başlıklı yazısı şöyle:

“Daha geçen hafta başında siyasilerle sohbette, ‘Erken seçim ne zaman olur? Sizce CHP hangi durumda destek verir?” sorusunu sorarken, yanıt CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den geldi. Özel, "Son bir yıl içinde erken seçim denirse, CHP bir erken seçim kararına imza atmaz…" dedi.

Özel’in NEFES Gazetesine verdiği demeçte söylediği bu sözler, iktidar partisinde zaten ‘çoktan seçmeli’ erken seçim senaryolarının yeniden revize edilmesi anlamına geliyor.

‘İncelikli’ yeni planlara geçmeden önce iktidar partisinde daha önceden yapılan erken seçim tartışmalarını ve seçenekleri anımsatalım.

AKP’nin önünde iki seçenek bulunuyor. Seçime ya ‘Erdoğansız’ ya da ‘ekonomisiz’ gidecekler. Bu iki keskin durumdan kurtulmak için kendilerini avantajlı çıkaracak seçenekler arıyorlar.

Seçimlerin 2028’de, zamanında yapılması demek, Tayyip Erdoğan’ın aday olamaması anlamına geliyor. Anayasa’nın değiştirilmesi gibi bir umut olmadığı için bu kaçınılmaz son.

Erdoğan’ın yeniden aday olmasına olanak yaratmak ancak TBMM’nin seçim kararı almasıyla mümkün. Bunun için erken seçim kararına CHP’nin de destek vermesi gerekecek. Yani ‘kırk katır mı kırk satır mı’ hesabı gibi.

Ancak iktidar partisi, kendisinin tarihini belirleyeceği erken seçime, ana muhalefet partisinin, hayır diyemeyeceği, aksi durumda seçimden kaçan parti damgası yiyeceği hesabı yapıyor. Bir noktada haklılar.

İktidar ile muhalefet arasında ‘en avantajlı zamanda erken seçime gitme’ planları yapılıyor.

AKP’lilerin bir süreden beri kapalı kapılar arkasında yaptığı planları, Özel bu sözleriyle bozmuş oldu.

Çünkü AKP kurmayları, ekonomik krizin ortadan kalkması, alınan ekonomik kararların sonucunun görülebilmesi, Suriye’deki gelişmelerin kendilerine avantaj yaratması için ‘erken seçim’ değil, ‘erkene alınmış seçim’ planı yapıyorlardı.

Bu plana göre, iktidar 2028’e kadar bekleyecek hem ekonomik tablonun düzelmesi hem de Erdoğan’ın yeniden aday olmasına olanak yaratarak, normal seçime bir kaç ay kala Meclis’ten seçim kararı alınmasını sağlayarak avantajlı çıkacaktı.

Son yıl oyunu, Özel tarafından bozuldu.

Peki şimdi en avantajlı ikinci durum ne?

O da 2027’nin sonbaharı…

Şimdi AKP kulislerinde bu tarih konuşuluyor.

Öncelikle şunu söylemek gerekir.

Erdoğan aday olacaksa her durumda erken seçim var.

Parti kurmayları, “Mevcut durumda zaten bunun iki yolu var. Biri anayasa değişikliği, diğeri de meclisin seçim kararı alması. Anayasa değişikliği mümkün görünmüyor. Meclis’in seçim kararı almasında da muhalefetin desteği gerekiyor… Üçüncü bir seçenek yok.

Ekonomiye ilişkin önümüzde zorlu bir süreç var. 2025’de sonuçları görülemez. 2026 yılında olumlu gelişmelere tanık olabiliriz. Bu nedenle eğer bir erken seçim kararı alınacaksa, 2027 ilkbahar veya sonbaharı tartışılabilir. Meclis’ten seçim kararı alınacaksa, bunu 2027’de konuşmalıyız…” diyorlar.

Bugünden bakıldığında başka bir seçenek de yok zaten.

CHP başta olmak üzere muhalefet partileri, daha önce olmasını isteseler de 2027 yılındaki seçime ‘hayır’ diyemezler.

Hem CHP liderinin tavrı hem de AKP yönetiminin avantajlı çıkma planları kendileri açısından mantıklı görünüyor.

Ama siyasette hesaplar böyle yürümüyor.

Dengeler öyle hızlı değişiyor ki;

Bir hafta sonra bambaşka bir plandan söz edebilirsiniz…”