PAK, PSK ve TDK-TEVGER’den tüm Kürtlere Jina Emini çağrısı

24-09-2022
Etiketler PAK Jina Emini TDK-TEVGER PSK
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Rojhılat’ta gözaltında yaşamını kaybeden Jina Emini için ortak basın açıklaması düzenleyen PAK, PSK ve TDK-TEVGER, “Dünyadaki tüm Kürt ve Kürdistanlılara, Kürdistan’ın her bir parçasında, yaşadıkları ülkelerde güçlerini bir araya getirmeleri ve çeşitli eylemlerle Doğu Kürdistan halkını desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK), Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) bugün Diyarbakır’da Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini için bir açıklama yaptı.

PAK, PSK, TDK-TEVGER’in “Doğu Kürdistan halkının direnişini destekliyoruz!” başlıklı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Doğu Kürdistan’daki halkımız bir kez daha İran Devleti’nin zulüm ve işgaline karşı ayaklandı. Doğu Kürdistan halkının başkaldırısı İran’ın pek çok şehrinde de yankılanmış ve İran ile Kürdistan halklarının bir başkaldırısına dönüşmüştür.

Jina Emini’nin öldürülmesi sonrası İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi, Doğu Kürdistan halkına çağrıda bulunarak dükkanlarını 19 Eylül’de kapatmaları ve grev yapmalarını istemişti.

Halkımız büyük bir oranda bu greve katılmış ve bu katılım da ulusal birlik ve milli duruşun bir nişanesidir. Doğu Kürdistan’daki grevi desteklediğimizi bildirmek isteriz.

Ayrıca Doğu Kürdistan’ın pek çok kentinde büyük bir katılımla binlerce kişi protesto eylemleri düzenliyor. Doğu Kürdistan’daki bu protestolar yeni bir direniş ve başkaldırı olmakla birlikte dirilişin işareti ve yeni bir sayfanın açılmasıdır. Mevcut durumda Doğu’daki gösteriler İran’daki pek çok kente de yayılmıştır.

Protestolarda şu ana kadar 30 kişinin İran Devleti tarafından öldürüldüğü ve yüzlerce kişinin de yaralandığı bildirilmiştir.

İran Devleti’nin sivilleri öldürmesini, yaralamasını ve gözaltına almasını kınıyoruz.

Dünyadaki tüm Kürt ve Kürdistanlılara, Kürdistan’ın her bir parçasında, yaşadıkları ülkelerde güçlerini bir araya getirmeleri ve çeşitli eylemlerle Doğu Kürdistan halkını desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz.

Tüm kadın hakları, insan hakları örgütlerine, Birleşmiş Milletler’e, Avrupa Birliği’ne, Jina Emini’nin öldürülmesini, Kürtlere ve Kürdistanlılara sivillerin öldürülmesi ve yaralanmasını kınamalarını ve İran Devleti’ne tavır koymaları çağrısında bulunuyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli