Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi ve Türkiyeli iş insanları, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için Bağdat ve Ankara'dan vizelerin kaldırılmasını, sınır kapılarından geçişin kolaylaştırılmasını talep ediyor.
Kastamonu’da gerçekleştirilen Irak-Türkiye Ekonomi Forumu'nda, Türkiye ve Kürdistan Bölgesi ile Iraklı iş insanları, ticaret seviyesini artırma ve ekonomik alanda önlerine çıkan engelleri giderme konularını ele aldı.
Kürdistan Bölgesi, Irak ve Türkiyeli tüccar ve sanayiciler, ticari ilişkileri artırmaya çalışıyor ancak onlara göre ticari ilişkilerin daha da gelişmemesinin temel nedeni sınır kapılarındaki uygulamalar ve vize meselesi.
Türkiye Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi istatistiklere göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki ticaret hacmi 11 milyar dolar civarında gerçekleşti.
Kürdistan İthalat ve İhracatçılar Birliği temsilcisi Şeyh Eta Mihemed Nuri, “Kürdistan Bölgesi'ndeki sınır kapılarında bazı sıkıntılarımız var. Bunun nedeni, Kürdistan Bölgesi ile Irak gümrük kurallarının uyuşmaması. Irak, Kürdistan Bölgesi'nin kararlarını sınır kapılarında uygulamıyor. Bu da tüccarlar için çifte gümrük maliyetlerine yol açıyor” dedi.
Tüccar İsmail Geylani de, “Erbil'de deposu olan sanayici ve tüccarların çoğunun sorunu gümrükte çok zorluk çekmeleri. Kürdistan Bölgesi'ne her gün giren mal ve yüklerini kolay ve hızlı bir şekilde indirip taşımak” istiyorlar” dedi.
Kürdistan Bölgesi ve Türkiyeli tüccarlar, daha çok gümrük, vize ve sınır kapılarındaki teknik sorunlara odaklanıyor.
İş insanı Ertuğrul Nalbantoğlu, "Biz Türk firmaları olarak en büyük sorunumuz vize meselesi. Irak'ın güneyi için vize gerekiyor ama Irak'ın kuzeyi bizim evimiz gibi, vizesiz gidiyoruz. Kuzey tarafında güvenlik sorunu yok. Ancak vize mecburiyeti ticari faaliyetler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. İki tarafı da kötü etkiliyor. Diğer konu ise gümrük vergisi. İbrahim Halil Kapısı'nda vergi ödüyoruz ama Bağdat'a gittiğimizde başka vergi istiyorlar” dedi.
Tüccar İsa Yüzüncüdür de “Asıl sorun TIR’larımızın bazen 4-5 gün gümrükte bekletilmesi" dedi.
Tüccar ve sanayiciler aynı zamanda Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki hava seferlerinin artırılmasını da talep ediyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın