ABD, Türkiye’deki vize işlem kapasitesini artıracak

24-08-2022
Rûdaw
Etiketler ABD Vize Türkiye Çavuşoğlu
A+ A-

Haber Merkezi – ABD, Türkiye'deki vize işleme kapasitesini artıracağını belirterek, NATO müttefikleri arasında zaten zor olan ilişkileri daha da gerginleştirme potansiyeli bulunan bir anlaşmazlığı sona erdirme sözü verdi.

Türkiye'deki ABD vize başvuru sahipleri, randevu için 15 aya kadar uzayan bekleme süreleri ile büyük gecikmelerle karşı karşıya kalıyor.

Reuters’in haberine göre Washington, Covid-19 pandemisi nedeniyle Mart 2020'de dünya çapında neredeyse tüm vize işlemlerini durdurduktan sonra ABD vize hizmetlerinde küresel bir darboğaz yaşanıyor.

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'yi ve ayrıca bazı Avrupa ülkelerini vize başvuru süreçlerini kasıtlı olarak uzatmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Washington'un sorunun tırmanmasını istemediğini belirtti.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Reuters'in sorularına e-postayla gönderilen bir yanıtta, "Bunun ikili ilişkimizde rahatsız edici olmasını istemiyoruz” dedi.

Yetkili, Ankara'da yeni bir ABD büyükelçiliği kompleksinin açılmasıyla birlikte Washington'un buradaki rutin vize randevularına devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yetkili, "Elçilik, Türkiye’deki gecikmelerin üstesinden gelmek için çok çalışıyor ve Ankara'da yeni tamamlanan ABD Büyükelçiliği yerleşkesinin vize işleme kapasitemizi genişletmemize olanak sağlayacağından çok memnunuz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, ABD ve bazı Batılı ülkelerin, Türkiye'deki birçok vize başvuru sahibinin randevularının bekleme süresini çok uzun tutmasında ve reddedilen başvuruların artmasında "kasıt gördüklerini" belirterek "Eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli