İstanbul (Rûdaw) – Afganistan'dan kitlesel göç olasılığı Avrupa Birliği (AB) içinde paniğe neden olurken Afgan göçmenlerin yoğun bir şekilde akın ettiği Türkiye, “tek bir mülteci dahi kabul edecek kapasitede olmadığını” belirtiyor. Uzmanlar, yeni göçmen dalgası karşısında Türkiye’nin Avrupa’ya karşı elinin daha da güçlendiği kanaatinde.
Türkiye, ülkeye gelen Afgan göçmenler konusunda Avrupa Birliği’nden daha fazla sorumluluk bekliyor. Ancak Birliğin Ankara’nın taleplerini karşılamaya ne kadar hazır olduğu tartışma konusu.
Avrupa Birliği (AB) ve Küresel Araştırmalar Derneği (ABKAD) Başkan Yardımcısı Dr. Can Baydarol, Suriyeli mülteciler konusunda olduğu gibi iki tarafın tekrar uzlaşacağını ve Türkiye’nin yeni tavizler talep edeceğini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Baydarol, “Avrupa’nın tavrını özellikle Suriyeli göçmenler konusunda yaşadık. Avrupa size biraz daha para vereyim diyor ki bu şekilde mültecilerin ülkelerine gelişini engellemek istiyor. Ancak Türkiye daha fazla mülteci alamayacağını söylüyor. Meşhur 18 Mart Gümrük Birliği Mutabakatı vardı, onun ayrıca ne kadar yenilenip yenilenmeyeceğini de tartışıyoruz. Türkiye bu mutabakatın yenilenmesini ve vatandaşlarının vizesiz seyahat etmesini istiyor. Afgan mülteciler konusunda tarafların anlaşacağını düşünüyorum. Ancak Avrupa da Akdeniz ve Kıbrıs konusunda Türkiye’den bazı tav izler isteyecektir. Türkiye’nin Afganistan konusunda günlük poltikalar uyguladığını görüyoruz. Ancak politika dediğimiz şey çok daha uzun vadeli, hedefleri olan ve o hedeflere yönelik stratejilerin geliştirilmesidir. Ancak bizde böyle bir tanım yok” dedi.
Öte yandan Türkiye’nin Afgan göçmenler konusunda uluslararası alanda diplomatik çabaları da devam ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta Avrupa devletleri olamak üzere diğer devletlerin liderleri ile gerçekleştirdiği görüşmelerde bu konuya ağırlık veriyor.
Erdoğan, Türkiye'nin yeni bir göçmen dalgası ile başa çıkamayacağını ve Avrupa'nın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'nin Afgan mülteciler konusunda Avrupa'dan taleplerinin nasıl karşılanacağı ise merak konusu.
TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. Başak Yavcan’a göre Afgan mülteciler konusunda Türkiye’nin AB’ye karşı eli daha da güçlendi ve bu nedenle AB Türkiye ile işbirliğini geliştirmek istiyor.
Rûdaw’a konuşan Yavcan, “Avrupa, 2015 ve 2016 yıllarında olduğu gibi şimdi de Afgan göçmenler nedeniyle panik halinde. Afgan mültecilerin de çoğunluğu Suriyeli ve Iraklı düzensiz göçmenler gibi Ege denizi üzerinden Avrupa'ya geçişinin tekrar edeceği konusunda bir büyük kaygı var. Bu yüzden Türkiye ile işbirliği olasılığı artıyor. Bu nedenle Ankara ve Brüksel göç yönetimi konusunda anlaştılar. Avrupa bazı paketlerle Türkiye'ye yardım edecek. Ama göçmen kabul etmeyecek. Fakat Türkiye'nin üyeliği gibi diğer konular daha uzun süre müzakere edilecek” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Avrupa arasındaki diplomatik ilişkiler ve Afgan mülteciler konusunda pazarlıklar sürerken Türkiye'ye sığınan çok sayıda göçmen de Avrupa ülkelerine geçmek istiyor.
Afgan Mülteci Ahmed Zübeyr Esir de, “Avrupa'ya gitmek istiyorum. Ama ülkemde iç savaş çıkarsa ülkeme döneceğim. Şu anda Avrupa'ya 5-6 bin Euroya götüren kaçakçılar var. Mecburen kaçak bir şekilde Avrupa'ya gideceğiz” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın