ŞEMDİNLİ - Ormancık köyünde 14 kişinin öldürülmesinin üzerinden 30 yıl geçti

Hakkari (Rûdaw) - Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar (Besosin) köyünün Ormancık (Bêgalte) mezrasında Temmuz 1994 tarihinde 14 köylünün gözaltına alındıktan sonra öldürülerek Derecik Taburu'nda gömülmesi olayının üzerinden 30 yıl geçti.

Şemdinli’deki Ormancık mezrasında yaşayan 12 kişi Temmuz 1994’te gözaltına kaybedilirken, iki köylü de aynı gün jandarmalar tarafından vurularak öldürüldü.

Dönemin görgü tanıklarının anlatımına ve dava sürecinde mahkeme tutanaklarına yansıyan ifadelere göre Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar köyünün Ormancık mezrasında 24 Temmuz 1994’te askeri operasyon yapıldı.

Dövülen iki kadın düşük yaptı

Operasyon devam ederken mezrada yaşayan erkeklere köy meydanında toplanmaları emredildi. Toplanan erkekler çırılçıplak soyularak dövüldü. O dönem hamile olan başvuruculardan Emine Çelik ile Zübeyda Uysal da jandarmanın yaptıklarına karşı çıktıkları için dövüldü. Her ikisi de olayın ardından düşük yaptı.

Meydanda toplanmayı reddeden Kerem İnan, orada, herkesin gözü önünde öldürüldü. Jandarma mezradaki evleri yaktı. Köylüler Cemal Sevli, Reşit Sevli, Aşur Seçkin, Salih Şengül, Yusuf Çelik, Naci Şengül ve Kemal İzci araçlara bindirilerek Derecik askeri üssüne götürüldü.

Operasyona katılan bir asker ifşa etti

O sırada mezraya gelmekte olan iki otomobili de durduran jandarma, araçlardaki dört çocuğu indirip gitmelerine izin verdi, Hayrullah Öztürk, Abdullah İnan, Mirhaç Çelik, Seddik Şengül, Casım Çelik ve Hurşit Taşkın ise gözaltına alındı. Jandarma araçları da yaktı. Alıkonan köylülerin daha sonra Derecik Tabur’unda infaz edildikleri bilgisi operasyona katılan bir askerin ifadeleri ile gündeme geldi.

Ormancık mezrasında 14 kişinin öldürülmesi ile ilgili dava süreci Türkiye’de sonuçsuz kalınca aileler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş, mahkeme 12 kişinin gözaltında kaybedilmesi ve 2 kişinin öldürülmesinin yanı sıra köy yakma olayıyla ilgili olarak Türkiye’yi  “işkence yasağını, yaşam hakkını, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlalden” mahkum etmiş ve ailelere tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Bekirxan Bêgalteyî 30. yıl anısına klip hazırladı

Kendisi de Ormancık (Bêgalte) köyünden olan sanatçı Bekirxan Bêgalteyî, öldürülen 14 yakını için olayın 30. Yıl dönümünde “Dadê” (Anne) isimli bir şarkı yazdı ve şarkıya Bêgalte köyünde klip çekti. Bêgalte Köyü’nde 14 sivilin askerlerce öldürülmesi olayı her yıl farklı etkinliklerle anılıyor.