Çanakkale’ye giden mevsimlik işçiler: Bayramda bile su vermediler

Çanakkale (Rûdaw) – Çanakkale’ye mevsimlik tarım işçisi olarak giden Kürt işçiler, Kurban Bayramında bile kendilerine su verilmediğini belirterek, sorunun çözümü için görüştükleri yetkililerin de kendilerine kulak asmadığını söyledi.

Urfa'nın Siverek ilçesinden Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Pekmezli köyüne çalışmaya giden mevsimlik işçiler günlerdir susuz kaldıklarını, arada bir de elektriklerinin kesildiğini söyledi.

Köy dışındaki çadırda kalan 600'e yakın işçi, bölgeye giden Rûdaw muhabiri Rawin Sterk’e konuştu.

İşçilerden sorumlu Cengiz Aktaş, Kurban Bayramı'nda da kendilerine su verilmediğini belirterek, “İki aydır buradayız ve daha önce bizi elektrik ve su konusunda tehdit ettiler. Daha önce elektriklerimizi kestiler. Bunu da geçtik ama bize bu defa da su kesintisi uyguladılar. Bayramda kimse bir damla su görmedi. Muhtarı aradım, durumu anlattım ama o da ‘bunun için beni aramayın, size su vermeyeceğim’ dedi. Gece saat 12:00’den sonra verin dedik onu da vermediler. Haberlerde çıktıktan sonra bize tankerle su gönderdiler. Gönderdikleri suyu çay için demlediğimizde üstü yağ doluyor. Nereden getirdiklerini bilmiyoruz. Kuyudan mı, denizden mi, kanaldan mı bilmiyoruz” diye konuştu.

“Kaymakam muhtar hayırına su veriyor dedi”

Konuyu kaymakama da götürdüğünü anlatan Aktaş, “Kaymakam bana ‘muhtar hayırına size su veriyor’ dedi. Eğer öyleyse bizim burada işimiz ne? Biz buraya sözleşmeli geldik ve bize su ile elektrik temin edilmesi gerekiyordu. Elektriği de ikide bir kesiyorlar. Su vermeseler burada işimiz ne?” ifadesini kullandı.

Bu güne kadar sorunlarını dinlemek için kimsenin kendilerini ziyaret etmediğini dile getiren Cengiz Aktaş, sorunların çözümü için yardım beklediklerini söyledi.

İşçilerden Hatip Altay, günde 80 TL yevmiye ile çalıştıklarını belirterek, “Eğer su yoksa burada çalışamayız. 5 ay çalışmak için buraya geliyoruz. 2 ay geçti, daha 3 ay daha kalacağız. Ama su olmadan kalamayız” dedi.

Başka bir işçi ise, “Biri bizim memleketimize gelse suyunu kesmeyiz, susuz bırakmayız. Ama şimdi biz bu durumdayız, su olmadığı için çalışmaya gidemiyoruz. Aramızda çocuklar var, yaşlı kadınlar var” şeklinde konuştu.

“Çocuklar hastalandı”

İşlerinin yarıda kalmasını istemeyen tarla sahiplerinin de tankerle işçilere su getirdiğini belirten Urfalı işçiler, ancak bunun geçici çözüm olduğunu söyledi.

Su yüzünden çocuklarının banyo yapamadığını dile getiren Hüsna Aktemur adlı anne de, “Su sıkıntısı yaşıyoruz. Çocukları yıkayamıyoruz, elbiseleri kirli. Su ancak yemek yapmaya yetiyor” dedi.

Fevzi Saray da, “Muhtar su köye yetmiyor diye bize su vermiyor. Su olmadığı için çalışamıyoruz. Böyle olursa işi bırakacağız. Jandarma ile görüştük, Pazartesine kadar sorunu çözeceklerini söylediler. Tankerle getirdikleri sular da temiz değil. Çocuklar hastalanıyor. Hastanede doktorlar da çocuklara bu suyu vermeyin dedi” diye belirtti.