Haber Merkezi - Ayasofya’da 86 yıl aradan sonra bugün ilk namaz kılındı.
Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz'da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’da ilk namazı kılmak isteyenler, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti.
Ayasofya’ya giden 11 noktada kurulan güvenlik noktalarında yapılan kontrollerden sonra halk bölgeye alındı.
Görevliler, ellerine dezenfektan sıktıktan sonra halka maske ve tek kullanımlık seccade verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesinden de halka çay ve simit ikramı yapıldı.
Geniş çaplı güvenlik önlemlerin alındığı bölgede, çok sayıda polis ekibi konuşlandırıldı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katıldığı ilk Cuma namazında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinde 4 müezzin birlikte sela okudu.
Erdoğan Kuran okudu
Recep Tayyip Erdoğan, namaza başlanmadan önce Ayasofya’da Kuran okudu.
Ayasofya’da 86 yıl sonra ilk hutbeyi okuyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Milletimizin derin bir yürek yarasına dönüşen hasreti sona eriyor. Yüce Rabbimize sonsuz hamdüsenalar olsun” dedi.
Salgın nedeniyle Ayasofya ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. Halk belirlenen yerlerde namazını kıldı.
Bu arada eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in de namaz kılmak için gittiği Ayasofya’ya, açılışı izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı turistin de gittiği görüldü.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın