Bir ‘köy boşaltma’ hikayesi: Çiğdem filminin çekimleri Kars’ta başladı
Erbil (Rûdaw) – Kürt hukukçu ve yazar Kurtuluş Baştimar’ın ilk filmi Çiğdem’in çekimleri Kars’ta başladı. Senaryosu da Baştimar tarafından yazılan, Kürtçe ve Türkçe çekilen filmin oyuncuları da yine yöre halkından oluşuyor.
Baştimar’ın ilk filmi “Çiğdem”in çekimleri 19 Şubat’a Kars’ta başladı.
Filmin senaryosu, gerçek bir hikayeden esinlenilerek yazıldı.
Yönetmen, İran sinemasından ilham aldı
Filmde köylerine baraj yapıldığı için köylerini boşaltmak zorunda kalan köylüler başka bir yere inşa edilen köyleri için bu sefer okul yaptırma mücadelesine girişiyor. Köylüleri okul yapılması konusunda cesaretlendiren ise okuma azmi ile köydeki diğer çocuklara da örnek olan Çiğdem.
Arpaçay ilçesinde çekimleri devam eden filmin süresinin 75 dakika olması öngörülüyor.
Rûdaw’a konuşan yönetmen ve senarist Kurtuluş Baştimar, İran sinemasından ilham aldığını ve bu tarzda bir film çekmek istediğini söyledi.
“Köy boşaltma hikayesine farklı bir açıdan da bakmak istedik.”
Baştimar, şunları dile getirdi:
“Yakın geçmişe kadar birçok sebepten köylerin boşaltılması sorunu vardı. Biz de benzer bir köy boşaltma hikayesine farklı bir açıdan da bakmak istedik.
Filmimizde boşaltılan köy yeniden inşa ediliyor. Ancak yeni köyde okul yapılmıyor. Boşaltılan köyde ise okul kilitlenip boşaltılıyor. Öğrenciler eski okullarında, yıllar önce olduğu gibi eğitimlerine devam etmek istiyor, ancak orası artık kayıt dışı bir okuldur ve izin verilmez. Öğrenciler bekleyişi ve mücadele etmeyi bırakmaz. Dilekçeler yazıp yollarlar ancak dilekçelere de cevap gelmez. Bir gün hiç hesapta olmayan bir belgesel yapımcısı köye gelir ve öğrencilerin ilgili yerlere ulaştırılması için muhtara verdiği dilekçeleri patika yolun kenarında bulur. Bir ikilem yaşar. Olaylar bundan sonra başlar.
Ana fikir olarak şuna varmak istiyoruz ki; boşaltılan her köy eğitimsiz kalan yeni çocuklar demek. Köylerin boşaltılmasının bir sonucu belki de en yakıcı sonucu, binlerce çocuğun eğitimden mahrum kalması.
Açıkçası amacımız bunu işlemek. Film boyunca Çiğdem’in ve köy sakinlerinin çabası ve mücadelesi, yeniden bir okula ve öğretmene kavuşmak için.
Oyuncu kadromuz da bölge halkından oluşuyor. Bunu da özellikle tercih ettik. Hedefimiz Avrupa ve Türkiye’de film festivallerine katılmak ve orada iyi sonuçlar elde etmek.”