HDP 'kayyım' raporunu açıkladı

24-02-2021
Rûdaw
Etiketler HDP Kayyım Türkiye
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözücüsü Hediye Karaaslan, “Kayyım sistemi toplumun vicdanında ve seçim sandıklarında mahkum olmuş bir sistemdir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri Hediye Karaaslan, Salim Kaplan ve milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, parti tarafından hazırlanan “İrade Gaspı ve Kayyım Gerçekleri” başlıklı raporunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan çarpıtmalara cevap veren Mehmet Rüştü Tiryaki, “Seçmenlerimize sadece oy verdikleri için hakaret edildiği, her bir oyun bir silah, bir kalaşnikof olarak değerlendirildiği, halkımızın siyasi iradesinin gasp edildiği bir dönemde Demokratik Yerel Yönetimler Kurulumuz irade gaspına ilişkin bir rapor açıklama kararı aldı” dedi.

Ardından söz alan Hediye Karaaslan, “Siyasal iktidar ve İçişleri Bakanlığı bir süredir partimize, belediye eşbaşkanlarımıza, belediye faaliyetlerimize dönük bir kara propaganda yürütüyor. İlk kayyım atamasına başlandığı 2016 sürecinden bugüne kadar neredeyse kesintisiz bir şekilde bu propagandaya devam ettiler. Öyle ki her gün tek merkezden servis edilen çarpıtma iddialarla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

“Kayyım sistemi halk vicdanında çökmüştür”

“Bakanlık yetkilileri telaş içerisinde. Çünkü kayyım sistemi gerçekten çöktü” diyen Karaaslan, “Halk vicdanında, toplum vicdanında çöktü. Bakanlık yetkilileri, iktidarın memurları olan kayyımları ‘hizmetler’ adı altında meşrulaştırmaya çalışıyor. Bakanlık savunma çabası içerisine girmiş durumda. Çünkü her gün kayyımların yolsuzlukları, usulsüzlükleri, halk ve kadın düşmanı politikaları basına ve kamuoyuna yansımaktadır” ifadelerini kullandı.

Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu bilsinler ki ne irade gaspını meşrulaştırabilecekler ne de hakikati çarpıtmalarına bizler izin vereceğiz. Her gün mutlak şekilde kayyımların gerçeklerini çarpıtma iddialarını ortaya koymaya devam edeceğiz. Bizler bugün bakanlığın iftira dolu kitapçığına karşılık hazırladığımız raporu sizinle paylaşmak istiyoruz. Raporu hazırlamak için oldukça detaylı ve kapsamlı bir çalışma yürüttük.

19 Ağustos 2019 tarihinden itibaren kayyımlar halk iradesine atanmaya başlandı. 3 büyük şehir 5 il 33 ilçe olmak üzere 48 belediyemize kayyım atandı. 72 belediye eşbaşkanımız bu süreçte gözaltına alındı. 19 kadın arkadaşımız olmak üzere 37 belediye eşbaşkanımız çeşitli tarihlerde cezaevlerinde tutsak edildiler. Hala Türkiye’nin değişik cezaevlerinde 15 belediye eşbaşkanımız tutsaktır. Bunların 7’si kadın belediye eşbaşkanımızdır. Yine iktidar bu dönemde 7 belediye eşbaşkanımıza ev hapsi verdi. 6 belediye eşbaşkanımız 10 aydır ev hapsinde. Ne iddianame ne de haklarında bir suçlama var. Ev hapsi bu dönemde bir cezalandırmaya dönüştürüldü. 807 belediye meclis üyemiz görevini yerine getiremez hale geldi. Kayyımlar yerelin karar organı olan belediye meclisini fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasp ettiler.”

“Eşbaşkanlıkta ısrarcıyız”

2019’da HDP’nin yerel yönetimlere kadın adayları eşbaşkan olarak göstermesi ile birlikte kazanılan belediyelerin yüzde 90’nda kadın eşbaşkanların kazandığına dikkat çeken Hediye Karaaslan, “Bu, kadın mücadelesi açısından, kadının siyaseti açısından muazzam bir gelişmeyi ifade ediyor. Resmiyeti kıstas dahi alırsak -ki bizim çalışmalarımızda kıstas değil- HDP’nin kazandığı belediyelerde yüzde 55 oranında kadın belediye eşbaşkanı temsiliyeti var. En yakın parti yüzde 50 oranına dahi yaklaşamıyor. Yüzde 20'lerde kalan bir gerçeklik var” dedi.

Hediye Karaaslan, “Onun için biz diyoruz ki eşbaşkanlık sisteminde ısrarcıyız. Özgür ve eşit yaşamda ısrar ettiğimiz sürece eşbaşkanlık sisteminde de ısrar edeceğiz. Bu dönemde kadın kazanımlarına kayyımların yöneldiğini, kadın düşmanı politikalar yürütüldüğünü ifade etmek isteriz” diye ekledi.

“Kayyım kadın merkezini kahvehaneye dönüştürdü”

Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Raporumuzda detaylı olmakla birlikte birkaç çarpıcı detayı burada sizinle paylaşmak isterim. Van’da kayyım geldikten sonra 11 kadın çalışanımız açığa alındı. Örneğin Mardin Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanımız kayyımın gelmesiyle memurluktan ihraç edildi. Mardin’de, Batman’da, Sur’da kadın politikaları müdürlüklerine erkek atadılar. Mardin’de “alo şiddet” hattını kapattılar. Özalp'ta Kadın Kültür Merkezi’ni, Muradiye Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi’ni ve Konuk Evi’ni kapattılar. Sur’da Amida Kadın Merkezimizi kahvehaneye dönüştürdüler. Bütün bu saydıklarımız sadece birkaç örnek. Raporumuzda kadın kazanımlarımıza yönelik saldırıların detaylarına rastlayacaksınız.

Bakanlığın hazırladığı kitapçığın neresinden tutarsak elimizde kalıyor. Nereden bakarsak bakalım bir çarpıtmaya denk geliyoruz. Tam bir tutarsızlık içeriyor. Bu çarpıtmaları biz 22 madde üzerinde özetledik. Belediye belediye net detaylı cevaplarımızı verdik.”

“Kayyım sistemi sandıkta mahkum edilmiş bir sistemdir”

“İktidar partisi 2014 seçimine giderken nüfusun yüzde 67.2’sinde yerel yönetimlerde söz sahibiydi” diyen Karaaslan, “Kayyımların geriye gidişi 2019 seçimlerinde kendisini net bir şekilde ortaya koydu. İktidar yüzde 50’lik kayıpla nüfusun yüzde 39’luk kısmında belediyelerde söz sahibi olabildi. Görüldüğü gibi kayyım sistemi halkın vicdanında, toplumun vicdanında ve seçim sandıklarında mahkum edilmiş bir sistemdir. Kayyım sistemi mitolojik bir canavardır. Nasıl ki 2019’da sizi vurduysa, iktidarı sandığa gömdüyse bu mitolojik canavar er geç bu sistemi, sizi vuracaktır” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli