Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-BAKUR) Sözcüsü Avukat Hişyar Özalp, partilerinin yasal olarak kuruluşunu tamamladığını, buna rağmen İçişleri Bakanlığı’na sundukları “alındı belgesinin” kendilerine tevdii edilmediğini söyledi. Özalp, yeni bir dilekçe gönderdiklerini, 60 gün içerisinde yanıt almadıkları taktirde bakanlığa karşı yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi.
Türkiye’de Siyasi Partiler Kanununa uygun olarak daha önce yaptıkları bildirime yanıt alamayan Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-BAKUR), İçişleri Bakanlığı’na yeni bir dilekçe gönderdi.
PDK-BAKUR Kurucusu Hişyar Özalp imzası ile gönderilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
“14.04.2017 tarihinde 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa uygun olarak bakanlığınıza kurmuş olduğumuz Kuzey Kürdistan Demokrat Partisi’ne ( PDK-BAKUR) ait evrakları teslim etmiştik. Kanunun 5. Maddesi şöyle demektedir: “Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde, önceden izin almaksızın serbestçe kurulurlar.”
Kanunun sarih ifadelerinden anlaşılacağı üzere belgelerini teslim ettiğimiz PDK-BAKUR yasal olarak kuruluşunu tamamlamıştır. Buna rağmen ne yazık ki belirli aralıklarla yaptığımız uyarılara rağmen kanunun 8. Maddesine göre tarafımıza tevdii edilmesi gereken alındı belgesi bakanlığınız tarafından bize tevdii edilmemiştir. Bu durum kanuna anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Alındı belgesinin tevdii edilmemesi örgütlenme ve siyaset yapma özgürlüklerinin açık ihlalidir.
İvedi bir biçimde PDK-BAKUR’a ilişkin alındı belgesinin mevzuatta uygun olarak tarafımıza tevdii edilmesini aksi takdirde bakanlığınıza karşı yasal haklarımızı kullanmak üzere yargı yoluna başvuracağımızı bildiririz.”
Özalp: Yasalara göre kuruluşunu tamamlamış bir partiyiz
Rûdaw’a konuşan Sözcü Avukat Hişyar Özalp, Siyasi Partiler Kanununa uygun bir şekilde partinin kuruluşunu tamamladıklarını, geçmişte kendilerine “tamamlayın” denilen gerekli belgeleri de tamamlayıp bakanlığa gönderdiklerini söyledi.
Bakanlıktan yanıt gelmemesi üzerinde dilekçe hazırladıklarını ifade eden Özalp, Noter ve Valiliğin dilekçeyi almaması üzerine posta yolu ile İçişleri Bakanlığı’na gönderdiklerini belirtti.
Özalp, “Bakanlık 60 gün içerisinde alındı belgesini mevzuatta uygun bir şekilde tarafımıza tevdii etmez ise bu yasal olarak reddedildiği anlamına gelecek. Bu durumda yasal haklarımızı kullanmak üzere yargı yoluna başvuracağız. Bu başvuruyu da 40 gün içerisinde İdare Mahkemesine gideceğiz” dedi.
Türkiye’de bu durumda olan diğer bir partinin de Yeşiller olduğunu hatırlatan Özalp, “Yeşiller de bizim gibi kuruluş belgelerini iki yıldan fazladır alamadı. Evrakları alınmayan diğer partiler de var. Ancak bizim evraklarımızda herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen yanıt alamıyoruz. PDK-BAKUR yasal olarak kurulmuş bir partidir, ama faaliyetlerimiz engellenmektedir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın