Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de ortaokullarda seçmeli ders statüsünde okutulacak Kürtçe seçmeli dersler için bir çağrı da hukukçulardan geldi. Kürtçe dersleri tercih etmenin yasal bir hak olduğuna dikkat çeken hukukçular, bu konuda yaşanan ihlaller hakkında idari mahkemelerde dava açılabileceğini belirtti.
Türkiye’deki okullarda okutulacak seçmeli dersleri tercih süresi 7 Şubat’a uzatılırken, Kürtçe seçmeli dersin tercih edilmesi için başlatılan kampanyalar da devam ediyor.
2012 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında yer alan Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde seçmeli derslerin tercih edilmesi için AK Parti, HDP, CHP, HÜDA PAR, Gelecek ve Deva Parti’nin de aralarında bulunduğu birçok kesim çağrı yaptı.
Öte yandan hukukçular da bu konuda herhangi bir yasal engel bulunmadığına dikkat çekerek, ailelere çocukları için Kürtçe seçmeli dersleri seçmeleri önerisinde bulunuyor.
Rûdaw’a konuşan avukat Yusuf Dere, “Okullarda 10 öğrenci aynı dersi tercih ederse okul idareleri o seçmeli dersi kabul etmek zorunda. Fakat eğer idare bu konuda sansür uygularsa o zaman aileler mahkemeye başvurabilir. Aileler idari mahkemelerde dava açabilir” dedi.
Hukukçular ayrıca Kürtçe eğitim hakkının yasal zemininin güçlendirilmesi talebinde bulunuyor. Bu konudaki temel taleplerden biri de Anayasa'nın 42’inci maddesindeki " Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" şeklindeki ibarenin değiştirilmesi yönünde.
Avukat Mesut Özer, “Bu konudaki en büyük engel, özellikle eğitimin sadece Türkçe verilmesi gerektiğini belirten anayasanın 42’inci maddesidir. Bu madde değiştirilmedikçe sorunlar olacak, bu yüzden anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Ama artık yasalarda Kürtçe ders imkanı doğmuştur ve bu hak bakanlık tarafından veriliyor. Bu nedenle bu hakkın kullanılması gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’de 2012 yılında Avrupa Birliği ile uyum yasası çerçevesinde Kürtçe seçmeli dersler Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) müfredata dahil edildi.
2011'den itibaren Mardin, Bingöl, Muş, Van ve Diyarbakır'daki üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın