Deniz Poyraz davası: Çok sayıda kuruluş müdahillik talebinde bulundu

24-01-2022
Etiketler Deniz Poyraz
A+ A-

Haber Merkezi – Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına 17 Haziran 2021'de silahlı saldırı gerçekleştiren ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün İzmir Bayraklı Adliyesinde görülmeye başlandı.

6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  STK temsilcileri ve siyasi partiler katıldı.

Dava öncesi yapılan açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,  “Sadece kendimiz için adalet istiyorsak, bu düzenin devamına katkı sağlarız. Kendisi için adalet isteyenler, adaletsizliğin devamına ortak olmaktan başka bir şey yapmaz. İşte son örnekler ortada. Bu sistemi değiştirmek, bu zalim baskıcı iktidarı göndermek için ortak mücadeleden ve demokratik mücadeleyi birlikte büyütmekten başka yol yok. Adaleti de ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Deniz Poyraz’a, HDP’ye yönelik saldırı bu ülkede barış umudunadır. Barış mücadelesinden vazgeçirme çabalarının sistemli uygulamalarıdır. Oysa biz barışı getirmekte kararlıyız. Barışı da ancak adalet ve hakikat üzerine kurabiliriz. Adalet ve hakikatin olmadığı yerde barış da olmaz. Barışın olmadığı yerde demokrasi de olmaz. Demokrasinin olmadığı yerde eşitlik de olmaz huzur da olmaz. Bunu hepimizin görmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı avukatlar ve HDP Eş Genel Başkanı Sancar ile ön görüşme yaptı.

Görüşme sonrası salona 100 kişinin alınacağı belirtilirken hazırlanan listede 160 kişi bulunduğu bildirildi. Dava avukatları salonda silahlı bulunan güvenlik güçlerinin çıkarılmasını talep etti.

3 saatlik gecikme

Salon kapasitesinin yetersiz olmasından ötürü duruşma 3 saat geç başladı. Salona 100 kişi alındı. İlk duruşmada da aynı problem yaşandığı için mahkeme heyeti duruşmayı daha geniş olan 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna almıştı.

Çok sayıda insan hakları örgütü ve hukuk kuruluşu davaya müdahillik talebinde bulundu. Müdahil olmak isteyen kuruluşların ortak talebi davanın “insanlığa karşı suç” kapsamında ele alınması oldu.

Duruşma müdahillik taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli