Associated Press: Erdoğan Esad’a heyet göndermek istedi, Esad reddetti

23-11-2022
Rûdaw
Etiketler Erdoğan Esad Suriye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Adının açıklanmasını istemeyen Suriye’ye yakın Lübnanlı bir politikacı Türkiye’nin Suriye yönetimi ile görüşmek için İran aracılığıyla bir mesaj ilettiğini; ancak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın üçüncü bir ülkede görüşmek istediğini belirterek teklifi reddettiğini söyledi.

Bugünkü AK Parti grup toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Aldulfettah Sisi ile Katar’da bir araya gelmesine atıfla, “Esad ile de görüşecek misiniz” sorusuna “Olabilir. Siyasette dargınlık olmaz. Sonuçta en uygun koşullarda adımlar atılacaktır” diye cevap verdi.

Suriyeli yetkililerle düzenli olarak görüşen Lübnanlı bir siyasetçi de, İran’ın geçtiğimiz günlerde Erdoğan'dan Esad'a bir mesaj ilettiğini söyledi.

Associated Press’e (AP) göre Erdoğan mesajda, Suriye ordusunun halen Kürtler tarafından kontrol edilen bölgelere geri dönmesini, Demokratik Suriye Güçleri’nin Suriye gazını ve petrolünü kullanmasını önlemek için harekete geçilmesini ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin Suriye'ye geri gönderilmesine kolaylık sağlanmasını istedi.

Erdoğan, Suriyeli mültecileri geri göndermesi için iç kamuoyunda yoğun bir baskı altında. Ayrıca gelecek yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri ile ekonomik kriz ortamında Türkiye'de göçmen karşıtlığı giderek artıyor.

Rusya içinse Şam ve Ankara arasında yapılacak bir anlaşma, müttefiki Esad'ı güçlendirmeye yardımcı olacak ve Moskova'nın, Rusya'ya giderek daha sıcak yaklaşan bir NATO üyesi olan Türkiye üzerindeki etkisini daha da artıracak.

Esad İran’da görüşmeyi reddetti

İranlıların ilettiği belirtilen mesajda Erdoğan, Türk yetkilileri Şam'a göndermeye hazır olduğunu da söyledi ancak Esad, üçüncü bir ülkede görüşebileceklerini söyleyerek bunu reddetti.

Üst düzey bir Türk hükümet yetkilisi “İran’ın arabulucu olduğu” bilgisini yalanladı. Yetkili, Türkiye'yi uzlaşmaya itenin Rusya olduğunu ancak "hiç ilerleme kaydedilmediğini" söyledi. Yetkili gizli diplomasiyi tartışma yetkisi olmadığı için isminin gizli kalması şartını koştu.

“Türkler özür dilemek zorunda kalacak”

Eski bir milletvekili ve iktidardaki Baas partisinin silahlı kanadının komutanı olan Muhannad Haj Ali ise "Suriye, olanları bir saldırı olarak görüyor ve bu Ankara ile Şam arasındaki kapalı kapıları açabilecek herhangi bir İran veya Rusya arabuluculuğunu etkiliyor. Bu, herhangi bir siyasi girişimi baltalıyor ve bu nedenle Türkler özür dilemek zorunda kalacak” dedi.

Haj Ali, Türkiye'yi “işgalci bir güç” olarak nitelendirdi ve Suriyeli “muhalif savaşçılara” verdiği desteğe atıfta bulunarak "terörizme" son vermesi gerektiğini söyledi.

Suriye için yeni bir anayasa hazırlamakla görevli komitenin Suriye merkezli bir üyesi olan Mais Kreidi de; Suriye'nin ilişkileri yeniden kurmak için Türkiye'nin tamamen geri çekilmesinden daha azını kabul etmeyeceğini söyledi.

Kreidi, "Suriye'de kırmızı çizgilerimiz var ve bunlar topraklarımızı özgürleştirmeyi içeriyor" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli