Buldan: Dolar 12’yi geçti, bu AKP’nin ilk seçimdeki oy oranı olacak

23-11-2021
Rûdaw
Etiketler Pervin Buldan HDP Dolar Döviz Kur Kadına yönelik şiddet Kadın
A+ A-

Haber Merkezi - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, dolar kurundaki artışa işaret ederek, "Bugün kur 12'yi de geçti. Bu 12, AKP'nin ilk seçimlerdeki alacağı oy oranıdır” dedi.

25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla kadın haklarına da değinen Buldan, hükümetin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini bir kez daha eleştirerek, "Bu ülkede her gün kadınlar katledilirken AKP iktidarının yaptığı, bu katliamları önlemek yerine kadınların yaşam anayasası olan İstanbul Sözleşmesi'nden keyfi bir şekilde çekilmek oldu” dedi.

Buldan, partisinin, Meclis Grup Toplantısı'nı, sadece kadınların katılımıyla gerçekleştirdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadın grubunu topladıklarını ifade eden Buldan, iktidarın kadın kimliğini hedef alan, kadına yönelik erkek şiddetini teşvik eden politikalar ürettiğini savundu.

Son bir yıl içerisinde 466 kadının erkek şiddetiyle katledildiğini ifade eden Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda devasa rakamları, korkunç tabloyu burada uzun uzadıya sıralayabilirim ama biz kadınlar iyi biliyoruz ki katledilen kadınlar birer rakam, istatistik verisi değildir, gazetelerin üçüncü sayfa haberi hiç değildir. Katledilen kadın sayısı 466 da olsa, bir tek kadın da olsa bizim için o tek bir kadının yitirilmiş olması aynı anlamı ifade etmektedir. O bir tek kadının kaybı, yeri doldurulamaz bir eksikliktir. Bu ülkede her gün kadınlar katledilirken AKP iktidarının yaptığı, bu katliamları önlemek yerine kadınların yaşam anayasası olan İstanbul Sözleşmesi'nden keyfi bir şekilde çekilmek oldu. Danıştay, erkek oy çoğunluğuyla İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmeyi hızlıca onayladı. Yetmedi İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkan kadınları 'sapkın' ilan etme haddini de kendilerinde gördüler. Başak Cengiz'e çekilen kılıcı tutan el ile kadınlara 'sapkın' diyen dil aynıdır, aynı zihniyete sahiptir…

“Cumartesi Annelerine selam olsun”

Selam olsun Figen Yüksekdağlara, Gültan Kışanaklara, Sebahat Tuncellere, Aysel Tuğluklara, Gülser Yıldırımlara, Leyla Güvenlere, Ayşe Gökkanlara, Ayla Akat Ata’lara... Selam olsun zulme ve adaletsizliğe karşı direnen Emine Şenyaşar’a, Gülsüm Elvan’a, Emel Korkmaz’a, Mısra Öz ve dava arkadaşlarına, selam olsun zalime karşı korkusuzca direnen tüm kadınlara... Selam olsun yarın onları yargılamaya teşebbüs edenlere karşı çeyrek asırdır hakikat ve adalet mücadelesi veren Cumartesi Annelerine, selam olsun başını öne eğmeyen Edibe Babur’a, selam olsun evinde, köyünde, mahallesinde, alanlarda, fabrikalarda, tarlalarda sömürüye karşı, eşitsizliğe karşı, adaletsizliğe karşı, şiddete karşı direnen cesur kadınlara...

"Bu 12, AKP'nin ilk seçimlerdeki alacağı oy oranıdır"

Ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendiren Buldan, "Büyük düşünür, büyük ekonomi yazarı dün yine söz etti, konuştu. Batırdığı ekonomiyi her zamanki gibi yine dış güçlere bağladı. Dolar yine fırladı" dedi.

Eş Başkan Buldan, doların çıkışını Cumhurbaşkanı'nın her gün konuşmasına bağlayarak, "Konuşmasa rekor olmayacak, dolar yükselmeyecek belki de Türkiye daha fazla refaha ulaşacak ama bir türlü durmuyor. Konuştukça kendi ülkesinin ekonomisini batıran bir tek adam yönetimi varken dış güçlere hiç gerek yok, siz yetersiniz" dedi.

“'Detaylı arama' düzenlemesi de kaldırılmalı”

Dolar kurundaki artışa değinen Buldan şöyle devam etti:

“Güya bir de ekonomik kurtuluş savaşı veriyorlarmış!  2--3 gündür bunun reklamını yapıyorlar. Bu ülkede yediden yetmişe herkesin tek bir kurtuluş mücadelesi var o da sizin soygun düzeninizden, adaletsizliklerinizden, zulüm iktidarınızdan biran önce kurtulma mücadelesidir. Bunu da hep birlikte başaracağız, az kaldı. Bunların başka bir ekonomisti daha var, iki gün önce çıkmış “bizde enflasyon 10'dan 20'ye çıktı sadece iki kat arttı, oysa ABD'de 7 kat arttı” diyor. Binali Bey, ABD enflasyonuyla 31 Mart İstanbul seçim sonuçlarını karıştıran bir Binali Yıldırım var karşımızda. Buradan hatırlatalım: 7 değil 8 kat artan 31 Mart'la 24 Haziran arasındaki farktır! Bunu bir kez daha size yaşatmak için seçimleri bekliyoruz. Bunlar hesap kitap bilmiyor. Çarpma bölme bilmiyor. Ama Türkiye halklarının feraseti sizleri gönderecektir. 12'yi de geçen dolar kurunu ben size söyleyeyim. AKP’nin ilk seçimdeki oy oranıdır. AKP’ye hayırlı uğurlu olsun! Seçim barajının 7'ye indirilmesini çok isteyen küçük ortakları da doların altında kaldı. Onlara da hayırlı olsun! Seçimlerde her iki partinin alacağı oy oranı bellidir.”

Cezaevlerinde yaşanan gelişmeleri anlatan Buldan, "İşkencenin en büyüklerinden biri çıplak aramaydı. İktidar ısrarla inkar etse de cezaevlerindeki ve dışarıdaki kadın arkadaşlarımızın mücadelesi sonucunda, bu durumu kabul edip 'detaylı arama' adı altında yeni bir düzenlemeye gittiler. Bu düzenleme bizler için yeterli değildir. İsmi değişse dahi onur kırıcı her türlü uygulamanın tamamen kaldırılması için mücadele edeceğiz. Bugüne kadar çıplak arama işkencesinde sorumluluğu bulunan ve bu suça bulaşmış olan herkesin kesin bir şekilde yargılanması ve cezalandırılması bizim için esastır" ifadelerini kullandı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli