Kamran İnan vefat etti

23-11-2015
Rûdaw
Etiketler Kamran İnan
A+ A-

Haber Merkezi -  Türkiye’nin tanınmış Kürt siyasetçilerinden eski Devlet Bakanı Kamran İnan, bugün hayatını kaybetti.

 

İnan’ın cenazesi Gayda şeyhlerinin türbelerinin olduğu Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Gayda köyünde yarın toprağa verilecek.

 

Demokrat Parti milletvekili Selahattin İnan’ın oğlu olan Kamran İnan, Bitlis’te dünyaya geldi.

 

İnan yörenin ünlü Gavs ailesindendi.

 

Bitlis İsyanı’nın lideri  olan ve idam edilen Mele Selim ile Şeyh Şahabeddin Kamran İnan’ın aile büyükleriydi.

 

PORTRE /Kamran İNAN

 

18 Şubat 1929’da dünyaya gelen Kamran İnan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden sonra Cenevre Siyasal Bilgiler fakültelerini hukuk doktorası ile bitirdi. Ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 14 Ekim 1973 tarihinde Adalet Partisi'nden Bitlis senatörü seçildi. 1979 yılında Birleşmiş Milletler Cenevre Temsilciliği'nde Türkiye'nin daimi temsilcisi oldu. 1983 yılına kadar bu görevinde kaldıktan sonra yeni kurulan Milliyetçi Demokrasi Partisi'ne katıldı ve Bitlis milletvekili seçildi.

 

1987 yılında Anavatan Partisi'ne geçti ve bu sefer bu partiden milletvekili seçildi. 1987-1991 yılları arasında kurulan ANAP hükümetlerinde devlet bakanı olarak görev aldı. 1993 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü üzerine yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Anavatan Partisi tarafından DYP Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel'e karşı aday gösterildi.

 

“Kürt kökenli milletvekili tanımını kabul etmeyen İnan, verdiği bir demeçte, “Kürt meselesi diye birşey yok. Böyle bir meselenin varlığını kabul etmiyorum ki münakaşa edeyim” demişti.

 

İnan, gazeteci Mine Şenocaklı’ya verdiği bir röportajda ise,  “O toplumun içinde yaşıyor olacaksınız, topraklarının nimetlerinden faydalanacaksınız, ondan sonra ‘Ben Kürdüm’  diyeceksiniz. Yok öyle bir yağma” ifadelerini kullanmıştı.

 

“PKK Türk malı değil efendim” diyen Kamran İnan,  “Amerika başından beri bu işi himaye ediyordu çübkü bize güvenmiyordu. Yoksa Amerika istese Kuzey Irak’ta olaylar 24 saatte biter.1 Mart tezkeresine kadar Ortadoğu’daki eksen, İsrail artı Türkiye idi. Ondan sonra İsrail artı Büyük Kürdistan oldu” şeklinde konuşmuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli