Erbil (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın Şengal ve Ezidi halkının iradesini tanımadığını ileri sürdü.
HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Günay, Erbil ile Bağdat arasında Şengal’deki durumun normalleşmesi için yapılan anlaşmaya ilişkin, “Bilindiği üzere Şengal’e ilişkin birkaç gün önce bir anlaşma imzalandı. Her şeyden önce bu anlaşma Şengal ve Ezidi halkının iradesini tanımıyor. Anlaşma Ezidi temsilcileri ve Şengal halkı olmadan imzalanmıştır. Bu anlaşma ile Şengal’de öz savunma güçlerini ortadan kaldırmak ve Şengal halkını bir kez daha katliamlarla yüz yüze bırakmak istiyorlar” dedi.
Şengal’in 6 yıl önce IŞİD tarafından işgal edildi ve binlerce Ezidi’nin insanlık düşmanı IŞİD tarafından vahşi bir şekilde katledildiğini anımsatan Günay, “Ezidi kadınları köle pazarlarında satıldı. Ezidilerin onuruna ve hafızasına yönelik büyük bir saldırı oldu. Bu iğrenç saldırı dünyanın gözleri önünde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
HDP Sözcüsü, “Masa üstünde, perde arkasında imzalanan anlaşma Ezidi halkının iradesini tanımıyor ve başarılı da olmaz. Son 6 yıl da Ezidi halkının öz gücüyle özerk bir şekilde kendisini yönetmek istediğini gördük” değerlendirmesinde bulundu.
“Şengal’e ilişkin anlaşma imzalayan güçlere çağrıda bulunuyoruz” diyen Günay, sözlerine şunları ekledi:
“Şengal halkının iradesini tanıyın. Şengal ve Ezidi halkının özerklik hakkını tanıyın ve kabul edin. Bu anlaşmalarla Ezidi halkı katliam ve fermanlarla yüzyüze bırakmayın. İyi bilinsin ki bugün Şengal’e ilişkin anlaşmanın bir parçası olan güçler Başur’un (Güney Kürdistan) tamamını da tehlikeye sokuyorlar. Şengal’in güvenliği, Erbil’in, Süleymaniye’nin, Mahmur’un güvenliğidir. Bunun bilinmesi gerekiyor.”
Günay ayrıca HDP’li 48 belediyeye kayyum atanarak halkın seçme ve seçilme hakkı yok sayıldığını ifade etti.
Şengal Anlaşması
Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında Şengal konusunda varılan anlaşma gereği bölgenin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak. Ayrıca Heşdi Şabi ve PKK gibi örgütler Şengal’den çıkarılacak.
Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.
Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:
1. Yönetim konusu:
- Şengal’e bağımsız bir kişi kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.
- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.
2. Güvenlik konusu:
- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.
- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.
- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.
3 - Yeniden inşa konusu:
- İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.
- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.
BM, ABD, Almanya ve Fransa Şengal Anlaşmasını olumlu karşılarken, PKK ve Heşdi Şabi söz konusu anlaşmaya karşı çıkmıştı.
Şengal, 17 Ekim 2017’de Peşmerge Güçleri’nin çekilmesinin ardından İran’a yakınlığıyla bilinen Heşdi Şabi’nin kontrolüne geçmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın