Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi

23-09-2017
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Referandumu Irak Suriye Tezkere
A+ A-

Haber Merkezi - Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndan geçti.

 

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

 

Canikli: Referandum yok hükmünde

 

Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak referandumla ilgili şunları kaydetti:

 

“Böyle bir adım çok tehlikeli sonuçları beraberinde getirecek adımdır. Bölgedeki fay hatlarının aktive olmasına neden olacaktır. Zatan şu anda Suriye'de küresel güçler arasında çok tehlikeli yakınlaşmaların olduğunu biliyoruz. Böyle bir referandumdan sonra bu tehlike çok daha görünür hale gelebilir. Böyle bir referandumdan sonra en büyük zararı da dost ve kardeş Kuzey Irak halkı çekecektir.

 

Çok hassas ve kırılgan dengeler üzerine kurulu bir yapıda bir tuğlanın dahi çekilmesi tüm dengeleri bozacaktır. Ne zaman biteceği bilinmeyecek çatışmaları da beraberinde getirecektir. Referandum daha büyük tehlike ve tehditlerin önünü açabilecektir. Küresel boyutlu bir çatışma ortamına kapı aralayacaktır. Ulusal güvenliğimiz açısından da ciddi bir tehdittir. İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandum bir akıl tutulmasıdır. Bizim açımızdan yok hükmünde olacaktır. Bütün araç ve yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmaktadır ve alınacaktır.”

 

Buradan bir kez daha bu maceradan vazgeçilmesi, referandumun iptal edilmesi çağrısını yapıyoruz. Türkiye olarak Irak anayasası çerçevesinde çözüm temelinde destek olacağımızı burada söylemek istiyorum. Ülkemizin tehdit ve tehlikeleri savuşturacak imkan ve kabiliyetlere sahip olacağını da söylemek istiyorum. Bu gelişme ile birlikte müttefiklerimizin örtülü ambargo uygulamaları da bizi yolumuzdan alıkoymayacaktır.”

 

MHP’li Akçay: Referandum Sevr rüyalarını hortlatmaktadır

 

Nurettin Canikli’nin ardından MHP Grup Başkanvekili Erhan Akçay, kürsüye geldi. ABD’nin YPG’ye silah yardımı yaptığını hatırlatan Akçay, “Türkiye’ye parasıyla silah vermeyen sözde müttefikler, terör örgütlerine son teknoloji silahlar vermiştir. ABD’nin PKK’ya verdiği silahlar milli güvenlik sorunu haline gelmiştir” dedi.

 

MHP olarak referanduma izin verilmemesini savunduklarını belirten Akçay, “25 Eylül’de yapılacak referandum emperyalistlerin Sevr rüyalarını hortlatmaktadır” dedi.

 

Baydemir: 40 milyonluk Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır

 

Akçay’dan sonra söz alan Halkarın Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, “AKP-MHP ve şer örgütlerinin yaptığı ittifak bu ülkeyi hiçbir zaman olmadığı kadar büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bu tezkerelerin hiçbir aciliyeti yoktur. Niçin bu tezkere için Meclis toplanıyor. Çünkü, hükümet 3 yıldır, kutuplaştırma, çatışma ile iktidarını uzatma aracı haline getirmiştir” dedi.

 

Barıştan yana olan herkesin tezkereye hayır demesi gerektiğini savunan Baydemir, “Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyonluk Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır. Kürt halkı, eşit halk olarak görülmedikçe Orta Doğu, emperyalistlerin hedefi olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Referandumun Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi arasındaki bir konu olduğunu ifade eden Baydemir, “Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Türkmen kardeşlerimiz, Asuri kardeşlerimiz ne derse başımız üstüne. Referandum ertelensin ya da yapılsın kimsenin Kürdistan halklarının iradesine müdahale etmeye hakkı yoktur” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli