Sokak hayvanları yasası: Tartışmalı 'ötanazi' maddesi değiştirildi

Haber Merkezi – Türkiye’de bir süredir gündemde olan sokak hayvanlarına dair kanun teklifine yönelik tartışmalar sürerken düzenlemeyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde "ötanazi" kelimesi yasa tasarısından çıkarıldı. Bunun yerine, veterinerlik hizmetlerine ilişkin mevcut düzenlemeler yer aldı.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci başkanlığında tekrar başladı.

Ancak, Meclis’e gelen hayvan hakları savunucuları, komisyonun seyrettiği televizyonun kaldırılması üzerine yasa teklifine muhalif milletvekilleri Kirişci’ye tepki gösterdi.

"Ötenazi maddesi çıkarıldı"

Sokak hayvanları düzenlemesinde yeni bir gelişme yaşandı. Yasa teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötanazi” ibaresi, AK Parti Grubu’nun sunduğu önergenin kabul edilmesiyle metinden çıkarıldı.

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci başkanlığında yapılan görüşmeler sırasında, yasa teklifine muhalif milletvekillerinin tepkisi üzerine gerginlik yaşandı. Muhalif vekillerin televizyonun tekrar kurulması talebi reddedildikten sonra tartışmalar büyüdü ve komisyon görüşmelerine kısa bir ara verildi. Görüşmelerin ardından komisyon, teklifi müzakere etmeye devam etti.

Ayrıca, kanun teklifine ilişkin olarak AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, "ötanazi" kelimesi çıkarılarak yerine "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır" hükmü eklendi.

9'uncu maddenin 3'üncü fıkrası

Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında şu ifadeler yer alıyor:

“(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Sokak hayvanlarının zorunlu barınak maddesine tepki

Tartışmalar sürerken, teklifin hayvanların sokaktan alınıp barınakta tutulmasını zorunlu hale getiren 4. maddesi komisyondan geçti.

Muhalefet milletvekilleri ise teklifin tüm maddelerinin, yapılan değişiklikle uyumlu hale gelmesi için yeniden düzenlenmesi gerektiğini, bunun için de teklifin tümden geri çekilerek yeni yasama yılına bırakılmasını istedi.

CHP'den barınma merkezlerine maddi destek talebi

CHP, AK Parti'ye sokak hayvanlarıyla ilgili teklifte belediye başkanlarına hapis cezası verilmesi maddesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini iletti.

CHP, belediyeler kadar sokak hayvanları için kısırlaştırma ve barınma hizmetlerine maddi desteğin merkezi bütçeden sağlanmasını, yani Tarım ve Orman Bakanlığı'nın maddi destek vermesini talep etti.

CHP'nin bu iki talebiyle ilgili uzlaşı arayışı ise sürüyor.

Değişiklik yapıldı

Verilen önerge ile ayrıca teklifin dördüncü maddesinde de bazı değişiklikler yapıldı.

Buna göre, "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır." ifadesi, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” şeklinde değiştirildi.

Değiştirilen madde de komisyonda kabul edildi.

Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ederken, düzenlemenin Meclis tatile girmeden Genel Kurul'dan geçmesi öngörülüyor.