Ankara (Rûdaw) – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret Ankara-Bağdat-Erbil hattında yeni bir sürecin habercisi olarak nitelendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl aradan sonra 22 Nisan büyük bir heyetle Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne resmi ziyarette bulundu.
Bağdat’ta ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile sonrasında da Başbakan Muhammed al Sudani ile görüşen Erdoğan’ın ikinci durağı ise Erbil oldu.
Bağdat’ta iki ülke arasında güvenlik, ekonomi ve enerji alanlarındaki stratejik çerçeve anlaşmasını da kapsayan 26 başlıkta mutabakat imzalandı.
Türkiye medyası, ziyaretin ardından en çok iki başlığı öne çıkardı. Bunlardan biri Türkiye’nin güvenlik endişelerini barındıran PKK ile mücadelede Irak’tan destek almak, diğeri ise iki ülke arasında ticari ilişkileri bir üst aşamaya çıkarması hedeflenen Kalkınma Yolu Projesi.
Erdoğan, görüşmelerin ardından Sudani ile düzenlediği ortak basın toplantısında PKK’nin Irak’ta “yasaklı örgüt ilan edilmesini” memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak “Resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına olan güçlü inancımı, bu vesileyle mevkidaşlarımla paylaştım” dedi.
“Kandil’e müşterek bir operasyon da düşünülebilir”
Emekli albay Mithat Işık, Erdoğan’ın güvenlik konusu ile ilgili en önemli mesajı Erbil’de, “PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldi” diyerek verdiğini söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini kaydeden Işık, “Pençe-Kilit operasyonları belki de Sincar’ı kapsayacak, belki daha sonra İran’ın da işin içine girmesiyle Türkiye, İran, Irak, Kürt Yönetiminin Kandil’e müşterek bir operasyonu da düşünülebilir. Türkiye’nin amacı PKK’nın gündemden düşmesi, komşularımızın da hepimizin de huzur içinde yaşaması, entegrasyonun hem ticari anlamda daha çok yapılması, turizmin gelişmesi. Yani her şey güvenliğe bağlı” yorumunu yaptı.
Ziyaretin diğer bir amacı ise ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor. Irak’ın öncülüğünü yaptığı Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi üzerinden karayolu ve demiryollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanan bir ticari koridoru amaçlıyor.
Proje için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani himayesinde Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin dörtlü mutabakat zaptına imza atıldı.
Türkiye Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 2022'de 24,2 milyar dolar iken 2023'te 20 milyar dolara indi. Bu yılın ilk üç ayında ise 4,3 milyar dolar oldu.
Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Irak Ticaret Bakanı Atheer Dawood Salman Al Ghurairi tarafından iki ülkenin ticaret bakanlıkları arasında Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı imzalandı. Ziyaretin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin de artması gündemde.
“Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile çok iyi bir diyaloğu var”
Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin büyük bölümü Kürdistan Bölgesi üzerinden sağlanıyor. İş insanları yeni dönemde de Erbil’in bu planların içerisinde olması gerektiği görüşünü savunuyor.
İş insanı Hakan Akbal, “Bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile çok iyi ve güzel diyaloglarımız var. Dolayısıyla bu yeni dönemde de oyunun içine Erbil’in de çekilerek ticaretin içine eklenerek çok daha geliştirilebilir diyalogların önü açılabilir. Bizim beklentimiz daha çok bu yönde” dedi.
Erdoğan, Bağdat’ın ardından geldiği Erbil’de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüştü. Heyetler arası ortak toplantı düzenlendi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın