Meclis Başkanı Şentop, HDP’li vekilin ‘soykırım’ teklifini iade etti

23-04-2022
Etiketler 1915 olayları Türkiye HDP Garo Paylan Mustafa Şentop
A+ A-

Haber Merkezi -  TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP’li Garo Paylan’ın 1915 olaylarının “Ermeni Soykırımı” olarak tanınması ile ilgili yasa teklifini “İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu” gerekçesiyle iade etti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması" kanun teklifini, dün TBMM Başkanlığı’na sunmuştu.

Paylan açıklamasında "Ermeni halkının yarasını iyileştirecek tek toplum Türkiye toplumu, tek meclis ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Ermeni Soykırımı bu topraklarda gerçekleşti ve adaleti ancak bu topraklarda, Türkiye'de sağlanabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Kanun teklifinin gerekçesinde, Ermeni Soykırımı’nın 107 yıldır inkar edildiğini belirten Paylan, "24 Nisan 1915 tarihinde 250’ye yakın Ermeni aydının tutuklanması ile başlayan sürgün ve katliamlar, 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarılan Geçici Tehcir Kanunu’yla Ermeni halkının topyekün kadim topraklarından sürülmesi ve büyük çoğunluğunun yaşadıkları yerlerin civarında ve göç yollarında katledilmesiyle sonuçlandı" diye belirtmişti.

Jet hızı ile iade edildi

Basında yer alan haberlere göre, Garo Paylan’ın, söz konusu yasa teklifini Cuma günü mesai saati bitimine yakın TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a vermişti.

Şentop’un da bugün 23 Nisan özel oturumu sırasında iade yazısını yazdığı öğrenildi.

Mustafa Şentop’un Paylan’ın kanun teklifini “içtüzük hükümlerine aykırı olduğu” gerekçesiyle iade ettiği aktarıldı.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Ahlaksız bir tekliftir

Öte yandan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Paylan'ın hazırladığı ve TBMM'ye sunduğu kanun teklifiyle ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı.

Teklifi kınadıklarını belirten Ömer Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"TBMM çatısı altında görev yapan ve milletvekili sıfatı taşıyan bir kimsenin, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan teklifini reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Bu, ahlaksız bir tekliftir. Hiç kimse milletimize soykırım iftirası atamaz. Yüce Meclis’in çatısı altında birinin bunu yapması ise siyasi ahlaksızlıktır.

"Cumhurbaşkanımız bu konuda arşivlerin açılmasını ve kararı tarihçilerin vermesi gerektiğini söyleyen büyük bir özgüven politikasına imza atmıştır. Soykırım iftirasını sektör haline getirenler ise bu yüzleşmeden kaçmıştır.

Bu teklif, Azerbaycan’nın desteklediği Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan normalleşme sürecine dönük de bir sabotaj girişimidir. Sabotaj şebekesi ve sözde soykırım lobisi aynı çatı altında barınmaktadır. İlgili şahıs derhal Yüce Türk Milletinden özür dilemelidir. Bu konuda gereken hukuki takibatı yapacağız…"

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli