TÜRKİYE – Turizmde gelir kaybı yüzde 35’i bulabilir

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de turizmciler, artan maliyetler ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle daha şimdiden bir çok rezervasyonun iptal edildiğini söylüyor. Turizmciler bu yıl gelir kaybının yüzde 30-35’i bulabileceğini tahmin ediyor.

Türkiye’nin döviz getiren sektörleri içinde sanayinin ardından turizm ön sıralarda yer alıyor. Turizm sektörü 2022 yılında 45 milyon turisti ağırlamayı planlıyordu.

Ancak hem artan maliyetler ve hem de Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş nedeniyle hedeflenen gelirde yüzde 30-35’lere varan bir zarar yaşanacağı tahmin ediliyor.

Seyahat şirketi sahibi Mecit Merde, “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bayağı bir rezervasyonlarımız iptal oldu. Şu an Rusya’ya uygulanan yaptırım ve baskılardan dolayı kimseyi ağırlayamıyoruz. Uçak seferleri durdu. Rus havayollarına bayağı bir bilet sattık ama firmalar görevlerini yapmadı. Moskova’ya da yolcu gönderemedik” dedi.

2021 yılında Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin yüzde 28’i Rusya ve Ukrayna’dan geldi. Geçen yıl koronavirüs pandemisine rağmen 10 milyon Rus ve Ukraynalı turist Türkiye’ye geldi ve turizmciler 11 milyar dolarlık gelir elde edildi. Fakat bu yıl hem Rus ve hem de Ukraynalı turistler daha şimdiden rezervasyonlarını boş bıraktı.

Otel sahibi Bahadır Merdan da, “Rusya ve Ukrayna’dan gelen rezervasyonlar aniden kesildi. Yapılan rezervasyonlar da iptal edildi. Normal bir durum, savaş durumundayız. Şu an az sayıda da olsa Rus ve Ukraynalı turistler geliyor, aralarında problem olmaması için tedbirler alacağız” diye konuştu.

Turizm sektöründe yaşayan sıkıntılar diğer bir çok sektörü de etkiliyor. İstanbul’daki turistik mekanlarda rehberlik işi de epey azaldı.

Turizm rehberi Atilla Şirvanlı, “Geçtiğimiz yıllara kıyaslarsak özellikle Rusya savaşı bayağı etkiledi. Rusya’dan çok sayıda turist geliyordu. Acentalara bağlı çalışan arkadaşlarımızın da sayısı azaldı” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılında 30 milyon 39 bin turist Türkiye’ye geldi. Geçen yıl turizm geliri ise 24 milyar 482 milyon 332 bin dolar oldu. Bakanlığın açıkladığı rakamlara göre, bu yılın ilk iki ayında 2 milyon 823 bin 59 turist Türkiye’yi ziyaret etti.