DEM Parti Hakkari Adayı Akış: Kayyum hiç atanmayacakmış gibi hazırlık yapıyoruz

23-03-2024
Etiketler Mehmet Sıddık Akış Viyan Tekçe DEM Parti Hakkari Belediyesi
A+ A-

Hakkari (Rûdaw) – DEM Parti Hakkari Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Sıddık Akış, “Halk ben irademi devlete ve sisteme göstereceğim diyor. Kayyum atanırsa da bizim için sorun değil diyor. Bizim meselemiz kayyum atanıp atanmaması değil. Hiç atanmayacakmış gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak seçimlere 8 gün kaldı.

Hakkari, HDP’nin kazandığı ancak sonrasında Türkiye İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan kentlerden.

DEM Parti, 42 bin 334 seçmenin olduğu kent merkezinde yeniden belediyeyi kazanmak istiyor.

DEM Parti, Hakkari’de Viyan Tekçe ve Mehmet Sıddık Akış’ı eşbaşkan adayı olarak gösterdi. AK Parti iş insanı İsmet Ölmez’i aday gösterirken CHP’nin adayı ise Cüneyt Özbek oldu.

DEM Parti Adayı Mehmet Sıddık Akış, “Rûdawî Emro” programına konuk oldu.

“Halk kayyumlara karşı çok sert bir cevap verecektir”

Kentte iki dönemdir üst üste kayyum atandığını hatırlatan Akış, şunları söyledi:

“En önemli mesele bu. Türkiye ve Kürdistan’ın tüm kentlerinde seçimler yapılıyor. Türkiye’deki kentlere kayyum atanmıyor ancak Kürdistan’daki kentlere kayyum atanıyor.

Neden kayyum atanıyor? Türkiye ben sizin kimliğinizi, tarihinizi kabul etmiyorum diyor. Bu açıdan halkımız fikir sahibidir.

Seçim çalışmalarını çok sıkı yapıyoruz. Halkımız halk iradesine karşı atanan kayyumlara 31 Mart’ta çok sert bir cevap verecektir.”

“Hiç atanmayacakmış gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz”

Devletin yeniden kayyum atayacağına dair halk arasında korku olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Akış, şu ifadeleri kullandı:

“Halk böyle düşünmüyor. Halk ben irademi devlete ve sisteme göstereceğim diyor. Kayyum atanırsa da bizim için sorun değil diyor.

Bizim meselemiz kayyum atanıp atanmaması değil. Hiç atanmayacakmış gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz.”

“Dil ve kültür kurumlarımızı yeniden açacağız”

Seçilmeleri halinde Kürtçe dil kurumlarını yeniden açacaklarını kaydeden Akış, “Dil kurumlarımız kapalı durumda şu an. Kültür kurumlarımız vardı. Kayyum atanınca hepsi kapatıldı. Biz seçilince hem kurumlarımızı açacağız hem de gerekirse Kürtçe öğretmenleri getirtip halkımıza dil eğitimini de sunacağız” dedi.

Akış devamında “AK Parti bizim için yabancı değil, 22 yıldır iktidarda. İsmi AK ols ada biz ‘kara’ (partiya reş) diyoruz. Neden böyle diyoruz? Halkın fikrini, kültürünü esas almadı. Şu an her ne kadar bizim dilimizde şarkılar çalınsa da işin aslı öyle değil. Kentimizde kültür ve dil açısından herhangi bir çalışma yapılmış değil” dedi.

“İsmet Ölmez Kürtlük adına bugüne kadar ne yaptı?”

AK Parti Adayı İsmet Ölmez’e dair soruyu yanıtlayan Akış, “Mesele onun da Kürt olması değil. Kürtlük açısından ne yaptı bugüne kadar? Kürtlük konusunda yaklaşımı nedir, söylemi nedir. Bugün devletin ve sistemin hizmetinde. Biz ona Kürt değilsin, Hakkarili değilsin demiyoruz ki. Mehmet Metiner de bir Kürt. Ancak o da bu halka karşı çalışıyor. AK Parti’deler. Madem AK Parti iyi neden belediye başkanları hapiste. Kültür sanatı neden ortadan kaldırdılar. Madem Kürt’üm diyor o zaman gelsin halkına hizmet etsin” dedi.

Seçilmeleri halinde Hakkari Belediyesi ile Kürdistan  Bölgesi’ndeki kentlerin belediyeleri arasında bir çalışma yapıp yapmayacaklarına dair soruyu yanıtlayan Akış, “Biz Kürdistan’ı toplu bir şekilde düşünürüz. Biz sınırlarla Kürdistan’ı tanımlamıyoruz. Güney, Kuzey, Batı, Doğu değil Kürdistan birdir. Kürt halkı birlikte çalışmalıdır ve bu bizim isteğimizdir. Kürt halkına karşı olanlarla değil bizzat Kürtlerle çalışılmalıdır. Biz seçilmemiz halinde Kürtlerle birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli