Diyarbakır (Rûdaw) – Kürt siyasi yorumcu Abdulhey Okumuş, DEM Parti’nin bu seçimde ihtiyacı olmadığı için Kürt ittifakına yanaşmadığını, bu durumun Kürtlerdeki moral ve motivasyonu düşürdüğünü söyledi.
Rûdaw TV’nin 15.00 bülteninde Hêvidar Zana’nın konuğu olan siyasi yorumcu Abdulhey Okumuş yerel seçimlerde Kürt partileri arasında seçim ittifakının sağlanamamasını yorumladı.
31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde Kürt partiler bir ittifak sağlayamamasının Kürt seçmenini moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilediğine dair değerlendirmeler yapılıyor.
"Kürtler arası bir ittifakın oluşturulamaması seçmenin moral ve motivasyonunu düşürdü"
Bu konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) yöneticisi ve siyasi yorumcu Abdulhey Okumuş şunları dile getirdi:
“Şüphesiz, seçim dolayısı ile olsa dahi Kürtler arası bir ittifakın oluşturulamaması seçmenin moral ve motivasyonunu düşürdü. Anladığım kadarıyla DEM Parti’nin bu seçimde Kürt ittifakına ihtiyacı yoktu, Türk sol partileri yine birçok seçim bölgesinde CHP ile bir ittifak halinde olmayı tercih ettiler. Kürtler arası birliği güçlendirecek, Kürt seçmenin moral-motivasyonunu güçlendirecek bir arayışları olmadı diyebiliriz. Zaten bir buçuk yıl önce Kürt ittifakının olmayacağını deklare etmişlerdi.”
DEM Parti bölgedeki iktidarını Kürt partilerle paylaşmak istemiyor mu? Şeklinde gelen soruya ise Okumuş, “2019’daki yerel seçimde Kürt ittifakı oldu. Hatta Çınar, Ergani ilçelerinin de içerisinde yer aldığı 4 belediye diğer partilere verildi. Ancak bu konuda karşılıklı rahatsızlıklar oluştu. Bu durum ittifakın sürdürülmesine yönelik motivasyonu olumsuz yönde etkiledi. Bu seçimlerde belediye vermek istemediler” şeklinde yanıtladı.
Kendilerinden veya diğer Kürt oluşumlardan herhangi bir teklifin gitmediği gibi aynı şekilde DEM Parti’den de kendilerine teklif gelmediğini belirten Okumuş, “Ancak meclis düzeyinde seçimlerde destek olunması yönünde görüşler geldi. Ancak bu bireysel düzeyde kalan girişimlerdi. Yine merkezi Diyarbakır olan bir partiye Van’da bazı yerler verilmesini teklif ettiler. Ancak bunlar gerçekleşmesi mümkün olmayan tekliflerdi. Dolayısıyla bu tür yaklaşımlardan kaynaklı bir ittifak sağlanamadı ” dedi.
"Kürtlerin çok faydalanabileceği bir sonuç beklemiyoruz, seçmenin refleksi değişti"
Yerel seçimlere doğrudan katılmayan siyasi bir oluşumda yer alan biri olarak bu seçimlerden beklentilerinin ne olduğuna dair ise DDKD yöneticisi ve siyasi yorumcu Abdulhey Okumuş şunları söyledi:
“Kürtlerin çok faydalanabileceği bir sonuç beklemiyoruz. Çünkü Kürt seçmenlerin refleksleri değişti. Kürtlerin refleksleri 90’daki ya da 97’de 2000’lerdeki refleksler değil. O dönem köyler yakılıyor, boşaltılıyor, faili meçhul cinayetler oluyordu. Bütün bu faktörlerin etkisiyle herkes büyük bir özveriyle destek veriyordu. Artık o dönemin göç eden köylüsü bugün bir şehirli. Yaşamdan beklentileri değişti. Ancak başta DEM Parti geleneği olmak üzere Kürt siyaseti bütün bu değişimleri gözeten bir siyaset içerisinde olmadı veya bu beklentilere cevap olmadı diyebiliriz.”
Bu seçimde DEM Parti’nin oylarının bir önceki seçimlere göre düşeceğini öngören Okumuş bu konuda şunları dile getirdi:
“Oylarının bir kısmı düşecek. Ancak, esas mesele kayyımlardır. Kayımlar halkın iradesinin ihlal edilmesidir. Şüphesiz herkes bu durumdan rahatsız olduğu için, kayyımlara karşı gelişen reaksiyon seçmeni bir nebze de olsa canlı tutacaktır elbette. Ama geçmiş seçimlerdeki o coşku, beklenti zayıfladı, aritmetik olarak da seçmeni tatmin eden bir tutumları söz konusu değil. Seçmenler kayyımlardan kaynaklı yaşanan haksızlıktan da olsa hala partilere oy verme refleksi içerisinde. Ancak eski coşku, beklenti yok diyebiliriz.”
"Kürtlerin duygularına hitap eden adaylar gösterildi"
Yaklaşık bir buçuk milyon insanın yaşadığı Diyarbakır’da nasıl bir belediyecilik ve hizmete ihtiyaç olduğuna ilişkin ise Abdulhey Okumuş, “Öncelikle kentleşme projelerine ihtiyaç var. Belediyeyi kazanan partinin şehircilikten anlayan, akademik düzeyde yönetebileceği ekibini ve kadrosunu oluşturması gerekir. Ancak maalesef adaylarda bu vasfı göremiyoruz. Tüm partiler Kürtlerin duygularına hitap edecek, oylarını artıracak adaylar gösterdiler. Hiçbir partinin kent yönetimi, hizmet projesi, halkın yaşam kalitesini yükseltilmesi yine kent planlamasına dönük vaatlerinin olmadığını görüyoruz. Biri özgürlük değerlerinden, bir diğeri dini değerlerden bahsederek Kürtlerin duygularına hitap etmeye, bu şekilde oylarını yükseltmeye çalışıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın