Dersimliler, depremzedeler ve Kılıçdaroğlu için mum yakıp dua etti

23-03-2023
Ali Haydar Gözlü
Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Etiketler Dersim Kemal Kılıçdaroğlu Çarseme Şiya Munzur Çayı
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Pülümür ile Munzur Çayı'nın birleştiği yer olan ve Dersim Alevileri tarafından kutsal sayılan Gola Çetû ziyareti, "Kara Çarşamba (Çarseme Şiya)" olarak bilinen inanış nedeniyle dolup taştı. Kent halkı önem atfettikleri bu günde ziyaretgâhlarında depremzedeler için mum yakıp dua etti, sonrasında niyaz dağıttı.

Dersim'de Alevilerin inanışına göre, "Xızır Ayı" olarak da bilinen Şubat ayının arkasından gelen Mart ayının ilk üç çarşambası "Kara Çarşamba" olarak kabul edilir. Yüzyıllardır devam eden bir gelenek olan "Kara Çarşamba" aynı zamanda baharın başlangıcı sayılıyor. Bugünlerde evlerde ve kutsal mekanlarda çıralar yakılır, kurbanlar kesilir, cemler dönülür ve lokmalar dağıtılır. Dersimliler bu törenlerde yılın iyi geçmesini ve kötülüklerin defedilmesini diler.

"Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor"

Kara Çarşamba Kırmancki (Zazaca) adıyla (Çarseme Şiya) bu kadim gelenek yüzyıllardır Dersim'deki Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor. Dersim, Erzincan, Erzurum, Varto, Bingöl gibi bölgelerde yaşayan Aleviler arasında "Kara Çarşamba" geleneği hala devam ediyor. Eski takvime göre, Şubat ayının son çarşambası ile Mart ayının ilk iki çarşambası arasında kalan çarşamba günleri halk arasında "Kara Çarşamba" olarak adlandırılıyor.

Kara Çarşamba'nın son haftası nedeniyle çok sayıda Dersimli "Gola Çetû"yu ziyaret edip niyaz dağıtan vatandaşlar, depremzedeler ve hemşerileri Kemal Kılıçdaroğlu için mum yakıp dua etti.

Yıldız Aşkın, "Bu depremleri ve felaketleri bizden uzak götürsün,  Kılıçdaroğlu gelirse çocuklarımız, torunlarımız ve toplumumuz kurtulur" dedi.

Emine Sarıca, "Kımanci inancında bizim Xızırımızdır. Yıl değişiyor, kış bitiyor Mart ayına giriyoruz. Mart ayında da xızır ayıdır bu yüzden buraya gelip, çocuklarımız için torunlarımız için hastalarımız için dualar ediyoruz. xızır'a dua ediyor insanlar, kendilerine sahip çıkması için,  anlamı budur önümüzdeki günlerde de her ot yeşerecek ve çiçek verecek" şeklinde konuştu.

Hezan Tokmak, "Kılıçdaroğlu'na da dua ediyoruz o fakir fukaraya yardım edecem kurtaracağım diyor. Deprem oldu onca insan enkazın altında kaldı hiç Tayyip Erdoğan gitti mi o insanlara sahip çıktı mı? İnsanlar hala çadırda ve çamur içindeler biz o insanları gördükçe hep ağlıyoruz. Xızır yardımcıları olsun bir daha deprem olmasın" diye konuştu.

Eylem Tükle, "Biz bugün Kara Çarşamba günü için geldik niyazlarımızı dağıttık. Dilek diledik, en hayırlısı neyse o olsun. Allah toplumumuza yardım etsin"ifadesini kullandı.

Sultan Küçükdağ, "Benim Allahtan tek dileğim bana evlat acısı vermesin,  beni ellerin önüne koymasın kimseye muhtaç etmesin,  etrafımdakilere insanlara can sağlığı versin" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli