Bakan Kurum: Depremde yıkılan şehirlerin 100 yılını planlıyoruz
Haber Merkezi – Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem afeti sonrası 11 ilde yapılan çalışmalarla ilgili, “3 milyon konutun dönüşümünü nasıl yaptıysak, hasar tespit durumuna göre az hasarlılar, büyük hasarlılar olmak üzere çalışmaları eş zamanlı yürütüyor olacağız. Sözleşme süreçlerini 2 gün önce başlattık. Şehirlerimizin 100 yılını planlayarak afetleri de gözeterek bu yapıları yapacağız” dedi.
Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Adıyaman’da deprem koordinasyon toplantısı sonrası açıklama yaptı.
Bakan Kurum da şunları söyledi:
Yeniden inşa edilecek olan şehirlerin 100 yılını playacajlarını ij-fade eden Balan Kurum iunları söyledi: “11 ilde 1 milyon 250 bin bina incelendi. 164 bin 321 bina yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Kalıcı konutları vatandaşlarımıza söz verdiğimiz gibi 1 yılda vereceğiz. Şehrin kültürel dokusunu da hesaba katarak plan yapıyoruz. TOKİ'deki konutlarımız dimdik ayaktadır. Aynı anlayış ile yapacağız. Yöresel mimariyi yaşatacağız. 3 milyon konutun dönüşümünü nasıl yaptıysak, hasar tespit durumuna göre az hasarlılar, büyük hasarlılar olmak üzere çalışmaları eş zamanlı yürütüyor olacağız. Sözleşme süreçlerini 2 gün önce başlattık. Şehirlerimizin 100 yılını planlayarak afetleri de gözeterek bu yapıları yapacağız. Okul ihtiyacı ise okul, karakol ihtiyacı varsa karakoıl, neye ihtiyaç varsa onlar olacak. Şehrin dışında ve içinde eş zamanlı yürüteceğiz. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde bir yapılanmayı hayata geçireceğiz. Ulu Cami'yi ayağa kaldıracağız. Mikro bölgeleme çalışmalarını jeofizik mühendisleri ile, uzmanlarımız ile şekillendirip karar veriyoruz.
“10 bin köy konutu, 70 bin köy evi”
Adıyaman'ın hasar tespit değerlendirmesinde, 20 bin 980 binada 56 bin 685 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak değerlendirmesini yaptık. Depremin ardından 18. gün itibariyle 3 günde 7 bin 222 konut ve 36 dükkanın konut sözleşmesini gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini yürütüyoruz.
Köydeki vatandaşlarımızın köydeki yaşamını sürdürebilmesi amacıyla hassas bir süreç yürütüyoruz. Burada 10 bin köy konutumuzu, 70 bin köy evimizi buradaki tüm ihtiyaçlarını gerçekleştirecek şekilde hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Bu süreci inşa ederken eski yerleşim yerline yönelik detaylı çalışma yapıyoruz. Şehrin kuzeyinde Karadağ bölgesinde master plan hazırlıyoruz. Doğusunda yine Beşpınar bölgesi dediğimiz yerlere konutlarımızı yerleştireceğiz.
“Çadır kentlerde doluluk oranı yüzde 73 dolayında”
Adıyaman’ın hareketlenmeye başladığını ifade eden Bakan Karaismailoğlu ise, “Şehir yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. İlk günlerdeki çadır ihtiyacımızı hızla karşıladık. Şu an çadır kentlerde doluluk oranımız yüzde 73 dolayında. Yarın itibarıyla konteyner kentte de yaşam başlayacak. Burada konteynerlerin dışında da farklı yaşam alanları üretiliyor. Sürekli 24 saat vatandaşımızla beraberiz. Onlarla birlikte bunun üstesinden geleceğiz. Buraları eskisinden daha güzel hale getireceğiz. Hasar tespit çalışmalarımız yüzde 83 seviyesine geldi. Burada bu düzeni oturtana kadar elimizi buradan çekmeyeceğiz. Bütün planlamalarımızı yaptık” diye konuştu.
Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise; “Depremin izlerini buradan tamamen silene kadar çıkmayacağız” diye konuştu. Soylu şu bilgileri verdi:
“Adıyaman’da altyapı konusunda diğer illere nazaran ciddi toparlanma söz konusu. Su, doğalgaz, elektrik açısından. Güvenlik açısından da ilk baştan itibaren bir sorun yaşanmamış ve devletimiz bir asayiş olayı gerçekleşmemesi için ortaya irade koymuştur. Konteyner şehirlerinin hazırlanması konusunda planlamayı birlikte gerçekleştirdik. Köylerimizden illerimize kadar nasıl hızlı adımları atabilirizi değerlendirdik. Çadır kentlerde yaşayan vatandaşlarımızın daha iyi bir yaşam alanı oluşması için değerlendirmelerde bulunuyoruz. Vatandaşımıza her noktada ulaşmaya çalışıyoruz. 6.4 depreminin ardından vatandaşlarımız büyük korku içerisinde çadır talebinde bulunuyorlar. Biz de çadır ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.”