Mithat Sancar: Dolmabahçe mutabakatı ile yürüyelim

23-02-2020
Rûdaw
Etiketler HDP Mithat Sancar Dolmabahçe Mutabakatı
A+ A-

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yeni Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin 4. Büyük Olağan Kongresi'nde katılımcıları Kürtçe, Türkçe ve Arapça selamladı.

Mithat Sancar bugün yapılan 4’üncü Olağan Kongre’de Pervin Buldan ile birlikte partinin yeni eş genel başkanı seçildi.

Sancar, “Sevgili kardeşlerim, değerli yoldaşlarım, değerli misafirlerimiz hepiniz hoşgeldiniz. Türkiye'nin Kürdistan’ın her köşesinden buraya baskılara aldırmadan, engelleri aşarak geldiniz. Buraya umudu getirdiniz. Bütün ülkeye cesaretin, umudun tanımını yaparak geldiniz. Elbette konuşmama başlamadan önce ilk yürekten selamımı hak edenlere göndermek gerekiyor. Başta Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm yoldaşlarımız, zorunlu sürgüne gitmek zorunda kalan çok değerli kardeşlerimiz, hepinize buradan, bütün ülkeden yürek dolusu selam gönderiyoruz” dedi.

HDP’nin umudun partisi olduğunu belirten Sancar, “Siz de mutlaka görüyorsunuz, mutlaka hissediyorsunuz. Boşuna çekilmiyor bu acılar. Boşuna ödenmiyor bu bedeller. Bize soruluyor HDP nedir? HDP’yi tanımlamak için yüzlerce kelime bulabiliriz ama HDP en başta umudun partisidir” ifadelerini kullandı.

Artık inşa zamanı olduğunu kaydeden Sancar, “Direnerek kazandık, şimdi kazandıklarımızı inşa edeceğiz. Bu inşanın temeline, hedefine demokrasiyi barışı özgürlüğü koyacağız. Demokrasiyi, özgürlüğü, barışı ve adaleti inşa etmek için artık zaman gelmiştir. Bugüne kadar direnerek bize bu mirası getirenler şimdi bize bu görevi yazıyorlar, söylüyorlar: İnşa edin. Yeni yaşamı inşa edin, özgür yaşamı inşa edin, demokratik hayatı inşa edin. Evet, HDP şimdi inşa yolundadır ve bunu başaracaktır. Bizim irademizden, inancımızdan, gücümüzden şüphemiz yok. Zaten bizsiz bunların olmasının da imkanı yok” diye konuştu.

Sancar, şöyle devam etti:

“Barış yoluna herkesi katkı sunmaya çağırıyoruz. Ve fakat barışa en büyük katkıyı sunacak iradenin önünün açılmasını da istiyoruz. İmralı'nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın. Barış isteyen herkes samimiyetle şuna inansın: Barış yolu açılacaksa Öcalan bu yolun mutlaka ama mutlaka ışığı olarak en önemli rolü üstlenecektir.

Mutabakat arıyorsanız işte Dolmabahçe

Mutabakat arıyorsanız, işte Dolmabahçe mutabakatı. Oradan başlayalım. Dolmabahçe mutabakatı ile yürüyelim, yeni mutabakat istiyorsanız yenisini yapalım. Masaları Ankara'da, Diyarbakır'da, Şam'da Qamişlo'da yapalım. Halkların barışını bu topraklarda hep birlikte sağlayalım. Güvenlik istiyorsanız, Onu size S-400'ler, Patriotlar sağlamaz. Güvenlik içinde yaşamak isteyen halkların en büyük ihtiyacı diğer halklarla eşit olduğunu kabul etmektir. Halkların özgürlüklerini ve haklarını kabul etmektir. Halkların kaderini tayin etme hakkına saygı duymaktır. Barış için şimdi en kritik kavşaktır. Şartlar müsait mi diyeceksiniz? Ben size zorluklardan bahsetmeyeceğim. Her şey göz önünde. Afrin’deki işgal gözler önünde. Kuzey Suriye'ye askeri müdahale gözler önünde. Şimdi İdlip. Bunların ne kadar vahim durumlar olduğunu anlatmamak gerek yok. Sadece şunu hatırlacağım. Bundan aşağı yukarı 30 yıl önce Avrupa kurulurken yüzyıl savaşları yaşandı. O savaşlardan medet umanlar vardı. Ondan 200 yıl sonra Avrupa'nın yeniden kuruluşunu savaşla şekillendirmek isteyenler vardı. Yüzyıl savaşlarını yaptılar. Şimdi de Ortadoğu'ya Türkiye’ye bu topraklara yüzyıl savaşlarını dayatanlar var. Buna karşı tam da onlardan sonra yüzyıl savaşlarından yüzyıl sonra Kant çıktı ve küçücük bir kitap yazdı, “Ebedi barış üzerine söyle”. O mücadele bugün Orta Doğu'da da sürüyor. Yüzyıllık savaş mı ebedi barış mı?”

Sancar, ebedi barışın kavgacısı olduklarını belirterek, “Em zanin ku azadî, xweş û rind e, em zanin ku aştî xweş û rind e, em zanin ku serkeftin a me ye. Başaracağız mutlaka başaracağız. Serkeftin û serkeftin” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli