Mardin saldırısı şüphelileri adliyeye sevk edildi

23-01-2023
Etiketler Mardin saldırısı
A+ A-

Mardin (Rûdaw) –  Mardin’de 5 Kürdistanlı vatandaşın öldürüldüğü saldırının şüphelileri adliyeye sevk edildi.

Mardin-Nusaybin yolu üzerinde 19 Ocak gecesi gerçekleşen silahlı saldırıda Duhok’un tanınan din adamları Ahmed Celaleddin İbrahim ile Abdullah Salih Mustafa’nın yanı sıra eşi Çimen Şahin Halid ve kızı Hindirin Abdullah Salih ile birlikte Ahmed Celaleddin İbrahim’in annesi Wahide Haydar Casım hayatını kaybetti.

Saldırıdan kısa bir süre sonra Mardin Valiliği, olayla ilgili 4 şüphelinin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının talimaı ile gözaltına alındığını duyurdu. Ardından 2 kişinin daha gözaltına alındığı ancak ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Nusaybin’deki Oğur Jandarma Karakolu’nda tutulan 4 kişinin işlemleri devam ederken dosyaya gizlilik kararı konuldu. Gözaltına alınanların M.Ş, F.A, A.Y ve A.K isimli kişiler olduğu, bunlardan birinin Şırnak diğer üçünün ise Nusaybin nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi.

Karakoldaki ilk ifadelerinde saldırıyı, “soygun yapmak için” gerçekleştirdiklerini itiraf eden zanlıların maktulleri uzun süre takip ettiği ortaya çıktı. Şüphelilerden F.A’nın son bir kaç yıldır Duhok’ta Avro City adlı projede elektrik işçisi olarak çalıştığı ortaya çıktı. Şüphelinin ailesi, herhangi bir durumdan haberdar olmadıklarını aktardı. Rûdaw muhabirine konuşan Avro City projesi yöneticileri de, söz konusu şahsın izin alarak memleketine gittiğini ve dün itibariyle dönmesi gerektiğini söyledi.

Gözaltı süreleri iki gün uzatılan şüpheliler bugün adliyeye sevk edildi.

 

Ne olmuştu?

18 Ocak’ı 19’a bağlayan gece, saat 01.00 sıralarında Duhok’tan Diyarbakır’a giden araç Mardin’in Artuklu-Nusaybin karayolu Yeniköy mevkiinde durdurularak içindeki 5 kişiye kurşun yağdırılmıştı.

Saldırıda Abdullah Salih Mustafa (69), eşi Çimen Şahin Halid (75) ve kızları Hindirin Abdullah Salih (39) olay yerinde hayatını kaybederken Wahide Haydar Casım (63) ve oğlu Ahmed Celaleddin İbrahim (45) ise kaldırıldıkları hastanelerde kurtarılamadı.

Saldırının hemen ardından önce 4, sonra da 2 kişi daha yakalandı.

Kürdistan Bölgesi yönetimi ve liderler yaptıkları açıklamada olayın bir an önce aydınlatılması için Türk makamlarına çağrıda bulundu.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu İçişleri Bakanlığına çağrılarak Ankara'ya iletmesi için protesto notası verildi ve olayın bir an önce soruşturularak aydınlatılması talep edildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, Türkiye hükümetini saldırının nedenlerini ve ayrıntılarının ortaya çıkarılması için Iraklı yetkililerle işbirliği içinde "acilen" bir soruşturma başlatmaya çağırdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kayıp Rojin Kabaiş’in babası Rûdaw’a konuştu. / Video alıntısı / Rûdaw

Kayıp Rojin Kabaiş’in babası Rûdaw’a konuştu: Kimseyle sorunu yoktu, kimseden şüphelenmiyoruz

Baba Nizamettin Kabaiş kızını 3-4 gün önce Diyarbakır'dan kendisinin bizzat okula getirdiğini ve hiçbir sorun yaşamadığını, herhangi bir sorunu olsa dahi bunu annesiyle, kız kardeşiyle ya da kendisi ile paylaşacağını söyledi.