İlhami Işık: Ayhan Bilgen’in görüşlerini dile getirmesi HDP’yi etkiler

Ankara (Rûdaw) – Gazeteci yazar İlhami Işık, Ayhan Bilgen’in “düşüncelerini yüksek sesle dile getirmesinin HDP’yi pozitif anlamda etkileyeceğini” ancak farklı siyasi bir yapılanmanın ortaya çıkma ihtimalinin çok zayıf olduğunu söyledi.

Kobani olayları soruşturması kapsamında tutuklanan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından paylaştığı, "Türkiye’de yeni bir fikir ve tarza ihtiyaç var. Bunun düşünsel ve toplumsal zeminini oluşturmak gerekiyor. Bunun yeni bir siyasi partiye dönüşme ihtimali, göreceği ilgi ve imkanlarla ilgilidir" şeklindeki sözleri “yeni parti” sinyali verdiği şeklinde algılanmıştı.

Bilgen daha sonra HDP’nin kapatılması tartışmalarına ilişkin, "Parti kapatma konusu hukuk ve siyasi boyutundan önce toplumsal boyutu ile ele alınmalıdır. HDP acilen çatı partisi konseptine dönüşün yol haritasını toplumsal tartışmaya açmalıdır" açıklaması yaptı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan gazeteci yazar İlhami Işık, Bilgen’in “önemli bir aktör” olduğunu belirterek, “Bu düşüncesini de epeydir dile getiriyor. Hayat bulma şansı bugün için yok ama yarın  olabilir mi? Ülkede arayışlar çok fazla, siyaset bir yol ayrımında, farklı farklı partiler çıkıyor. Ülkenin hemen hemen bütün sorunlarına karşı siyaset bir tıkanma yaşıyor. İç ve dış sorunlara da çözüm bulunamıyor. Böyle olunda Kürt siyasetinde de doğal olarak arayışlar olur. Fakat Kürt siyasetinde durum biraz daha farklıdır” dedi.

 “Bu şekilde bir arayış anlamlıdır, değerlidir ve destek de vermek gerekiyor. Çünkü bu çoğulculuğu ortaya çıkarır, farklı sesleri temsil eder” diyen Işık, “Tırnak içerisinde söylüyorum, birilerinin dediği gibi, Kürt siyasetinin şiddetle olan ilişkisini koparmak ve bu tür suçlamaları boşa çıkarmak açısından bu girişimleri desteklemek lazım. Farklı siyasi yapıların ortaya çıkması, farklı düşüncelerin ortaya çıkıp örgütlenebilmesi ve bir siyasal yapıya dönüşmesi değerlidir. Sadece Ayhan bey açısından değil, kim düşünürse düşünsün. Hayata geçirebilme kapasitesi ve iradesi varsa bu çok daha anlamlı olur” diye konuştu.

Işık, “Ayhan Bilgen önemli bir aktör, mazisi de öyle. Farklı düşünmesi HDP’yi zenginleştirir. Ama bir siyasi partiye dönüşme ihtima ise çok çok zayıf, neredeyse imkansız bir şey. Düşüncelerini böyle yüksek sesle dile getirmesi ve ısrar etmesi HDP’yi pozitif anlamda etkiler. HDP’de çok sesliliğin, itirazın ve sorgulamanın hayat bulması açısından anlamlı ve değerli olur” ifadelerini kullandı.