MHP'li Kaşıkçı: Afrin zeytinyağları yerli üreticiyi mağdur etti

22-08-2020
Rûdaw
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı
Etiketler Efrin Zeytin MHP Lütfi Kaşıkçı Rojava
A+ A-

Haber Merkezi - MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Efrin’den getirilen zeytinyağlarının iç piyasaya sokulduğunu ve yerli zeytin üreticisinin mağdur olduğunu söyledi.

Lütfi Kaşıkçı, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, zeytin ve pamuk üretimi ile bu ürünlerin dış ticaret verilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Hatay'ın, geçen yıl zeytin üretiminde 6’ıncı sırada yer aldığına işaret eden Kaşıkçı, şehrin zeytinyağı üretiminin ise Türkiye'nin yüzde 15'ini karşıladığını vurguladı.

Lütfi Kaşıkçı, 2018'den bu yana Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı grupların kontrolünde olan Rojava’nın Efrin kentinden Türkiye'ye getirilen zeytinyağının, yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini belirterek "Afrin bölgesinden başka bir ülkeye ihraç edilmek şartıyla ülkemize getirilen zeytinyağı, kendi iç piyasamızdaki zeytinyağı fiyatlarını olumsuz etkilemiş ve fiyatların düşmesine sebep olmuştur. Bu da binlerce zeytin üreticimizin mağdur olmasına yol açmıştır" diye konuştu.

Afrin'den getirilen zeytinyağının laboratuvar testlerinin yapılması gerektiğini ifade eden Kaşıkçı, söz konusu ithal ürünün, iç piyasaya girişinin engellenmesini, Hazine ve Maliye Bakanlığının Afrin'den zeytinyağı getiren firmaları denetim altına almasını istedi.

Kaşıkçı, söz konusu ürünün, yerli üreticinin satışını tamamlamasından sonra Türkiye’ye sokulması gerektiğini de dile getirdi.

MHP'li Kaşıkçı, zeytine yönelik desteklemenin, ağaç başına üretim miktarları baz alınarak hesaplanmaması, bu şekilde mağdur edilen Altınözü ilçesindeki zeytin üreticilerinin durumunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Geçen yıl da gündeme gelmişti

2019 yılının kasım ayında, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Dışişleri Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe görüşmelerinde Efrin zeytini tartışması yaşanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz konuşmasında, “Suriye’nin toprak bütünlüğünü Afrin’de Özgür Suriye Ordusu’nun çaldığı zeytinlerden üretilen zeytinyağlarını Türkiye üzerinden ihraç ederek, Suriye’de fakülte kurarak sağlamak mümkün değildir. Bütün dünya, Suriye’deki askeri varlığımızın giderek azaltılmasını beklerken, görülen odur ki AKP’nin Suriye’den çıkmaya niyeti yoktur” demişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise zeytin tartışmasıyla ilgili, “Suriye’deki zeytinler, zeytinyağı ‘reexport’ yapılıyor bizim üzerimizden. Ve buradan elde edilen gelir de bahçe sahiplerine dağıtılıyor. Yani burada hırsızlık veya başka bir şey yok” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise ihraç kaydıyla Türkiye’ye getirilen Efrin zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin soru önergesi vermişti.

Önergede istenilen veriler “ticari sır” gerekçesiyle açıklamamıştı.

Silahlı gruplar çok sayıda zeytin ağacını kesti

Mart 2018’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli SMO gruplarının düzenlediği operasyon ile kontrol edilen Efrin’de Kürtlere yönelik insan hakları ihlalleri sık sık gündeme geldi.

Efrin merkez ile kasaba ve köylerine başta Şam ve Suriye’nin değişik bölgelerinden getirilen Arap ailelerin yerleştirilmesi ile kentin “demografik yapısının değiştirildiği” birçok insan hakları ve sivil toplum kuruluşu tarafından belgelerle kamuoyu ile paylaşıldı.

Insan kaçırma, infaz ve işkence olayları ile gündeme gelen Efrin’de, silahlı grupların yerel halka ait çok sayıda ev, tarla ve araziye el koyduğu, tarihi yapıları tahrip ettiği ve halka ait zeytin ağaçlarını kestiği haberlere yansıdı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli