Kadınlar için soyadı düzenlemesi 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldı

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler soyadı Kadınlar için yargı paketi
A+ A-

Haber Merkezi - Kadının evlendikten sonra bekârlık soyadını tek başına kullanamayacağını içeren madde 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, evlendikten sonra kadınların soyadlarını tek başına kullanmalarını engelleyen düzenlemenin 9. Yargı Paketi’nden çıkarıldığını duyurdu.

BirGün'ün açıklamasına göre; Bakan Göktaş ile CHP'li Nazlıaka, soyadı düzenlemesinin Yargı Paketi'nden çıkarılması üzerine mutabık kaldı.

Nazlıaka, soyadının yalnızca bir isim tercihi meselesi olmadığını belirterek, "Bu durum kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır, kadın-erkek eşitliği hakkıdır ve bir ailenin eşitlik esasına dayalı olarak kurulmasını ifade eder. Kadının kendi soy kütüğünden bir başka soy kütüğüne geçmeme hakkı da bunun bir parçasıdır. Kadınların kendi tercih hakkı ve yaşam tercihlerini belirleyebilmesi bir demokrasi hakkıdır" dedi.

"Türkiye kadın hareketindeki tüm kız kardeşlerime teşekkür ederim" diyen Nazlıaka'nın konuşmasının tamamı şu şekilde:

"9. Yargı Paketi'nde kadınlar için bir tehdit olarak duran soyadı dayatması. Biz meseleye sadece bir soyadı seçimi olarak bakmıyoruz. Bu aslında kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır. Bu, kadın-erkek eşitliği hakkıdır ve bir ailenin eşitlik esasına dayalı olarak kurulmasıdır. Kadının bir soy kütüğünden bir başka soy kütüğüne geçmeme hakkıdır. Kadınların kendi tercih hakkıdır. Kadınların kendi yaşam tercihlerini belirleyebilmesi, bir demokrasi hakkıdır. Tabi Anayasa Mahkemesi'nin bu yönde vermiş olduğu bir karar var. Bu karara uyularak, aynı zamanda anayasaya uyulması noktasında bizim son derece hassas olduğumuz bir unsurdur. Soyadı kanunuyla ilgili yapılması gereken değişiklik, kısacası soyadı dayatması dediğimiz meseledir. Sayın Bakanla yaptığımız görüşmede, bu dayatmanın 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldığı müjdesini sizlere vermek isterim ve özellikle de bu yönde mücadele eden Türkiye kadın hareketindeki tüm kız kardeşlerime teşekkür ederim."

AK Parti, ilerleyen günlerde soyadı düzenlemesinin Yargı Paketi'nden çıkarılması teklifini Meclis Genel Kurulu'na teklif edecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli