DERSİM - Nesli tükenmekte olan karakılçık buğdayının hasadı yapıldı

22-07-2024
Ali Haydar Gözlü
Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Etiketler Karakılçık buğdayı Dersim Metin Kahraman Ata tohumu
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de ata tohumu olarak bilinen ve diğer buğday türlerine göre glüten oranı daha düşük olan karakılçık buğdayının hasadı halay ve türküler eşliğinde gerçekleştirildi. Hasat şenliği geleneksel tarım aletleriyle  30 yıldır ekilmeyen tarlada yapıldı.

Dersim'in Mazgirt İlçesine bağlı Aktarla (Kurkurik) Köyü'nde karakılçık buğdayının hasat şenliği yapıldı.

Şenliğe üreticiler Uğur Yılmaz, Saniye İldeniz''in yanı sıra sanatçılar Metin Kahraman, Musa Baki, Umut Mercan, Eser Gündüz ve köylüler katıldı.

 "Ekilmeyen tarlalar tohumla buluşuyor"

Yaklaşık 20 dönümlük alana ata tohumu karakılçık buğdayı ektiğini belirten üretici Uğur Yılmaz, "Bu işi 4-5 senedir devam ettiriyoruz. Çevre köylerimizle beraber Aktarla Köyü olsun Kartutan Köyü olsun, buradaki ekilmeyen tarlaları yeniden tarıma kazandırıyoruz. Kimyasal olmayan tarlaları tercih ediyoruz" dedi.

 "Nesli tükenme tehlikesi altında"

Ata tohumu olarak bilinen ve diğer buğday türlerine göre glüten oranı daha düşük olan karakılçık buğdayının nesli tükenmekte olduğuna dikkat çeken Uğur Yılmaz, "Amacımız bu nesli tükenmekte olan buğdayımızı çoğaltmak, ileri nesillere yaymak ve herkesin de bu buğdayı doğru biçimde tüketmesini sağlamak. Besin değeri de çok yüksek bir tahıl ürünü. Glüten oranı da çok düşük. Amacımız diğer köyleri de bu işin içine dahil ederek daha çoğaltmak" diye konuştu.

Üretici Saniye İldeniz ise, "Eskiden patos yoktu,  makine yoktu, araba yoktu ama şimdi her şey var. Şimdi zaman daha rahat insanlarımız gelip atalarının topraklarına sahip çıkıp, topraklarını eksinler. İnsanlarımız gelip topraklarında hastalıksız buğday eksinler ve çocuklarına temiz ekmek yedirsinler. Bu konuda çaba harcıyoruz, bu işin öncüsü Metin Kahraman, her köyde yayılması için tek tek köyleri geziyor ve insanların temiz buğday ile buluşması ve yaygınlaşması için çaba harcıyor "diye konuştu.

Çiftçilik yapan  Hıdır Kaplan, " Dört  yıldır bu buğdayı 20 dönümlük alana ekiyoruz, bu yılda ektik ve biçmeye başladık. Köylülerimizle umarım örnek olur" dedi.

Sanatçı Metin Kahraman öncülüğünde organik tarım yapılıyor 

Dersim'de organik tarımın gelişmesi için yıllardır mücadele eden sanatçı Metin Kahraman, Dersim başta olmak üzere organik tarımın diğer kentlere yayılması için çalışmalarını sürdüreceğini belirtiyor.

Sanatçı Metin Kahraman ise, "Dersim deyince son on yıl içinde en önemli proje doğal tarım  hareketi akla geliyor,  bu nedenle başından beri projenin içerisinde yer aldım. Mazgirt çok önemli bir alan. Bahçeciliğin çok gelişmiş olduğu bir bölge. Sağ olsun Uğur arkadaşımız tarım mezunu ve Saniye ablamızda biliyorsunuz doğal yaban meyvelerinden sirke yapıyor. Bütün bunları birleştirdik ve bugün artık üçüncü, dördüncü yıl oldu. Burada bir noktaya geldik. İyi bir noktadayız ve bunu ilerletmek istiyoruz" dedi.

Hasat sonrası sanatçılar Metin Kahraman, Musa Baki, Umut Mercan ve Eser Gündüz tarafından Kürtçe ve Türkçe müzikler ile şenliğe katılanlara dinleti yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli