Demirtaş’a yakın isimler konuştu: Aktif siyasete dönecek mi?

22-06-2023
Etiketler Selahattin Demirtaş Edirne Cezaevi HDP Zinar Karavil Mahsuni Yıldırım
A+ A-

Haber Merkezi - Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından açıklama yaparak “aktif siyaseti” bıraktığını söylemişti. Sosyal medyada gündem olan açıklamalarının ardından yeni açıklama yapmayan Demirtaş’a en yakın iki isim olan basın danışmanı ve avukatı merak edilenleri yanıtladı.

Kasım 2016'dan bu yana Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerden sonra Artı Gerçek’te yayımlanan röportajında hem parti yönetimini eleştirdi, hem de "Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum" dedi.

Selahattin Demirtaş, bu röportajın ardından herhangi bir yeni açıklama ya da Twitter hesabından yeni bir paylaşım yapmadı.

Demirtaş'ın bazı açıklamaları, özellikle de “aktif politikayı bırakma” sözüyle tam olarak neyi kastettiği ve bundan sonra ne yapacağı farklı yorumlara neden oldu.

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici, son günlerde cezaevinde ayrı ayrı Demirtaş’la yan yana gelen "Demirtaş’ın beyaz sandalyesi" kitabının yazarı Zınar Karavil ve avukatı Mahsuni Yıldırım’la görüşerek, Demirtaş’ın bu ve benzer konulardaki tavrına ilişkin izlenimlerini sordu.

“Demirtaş hâlâ bir siyasetçi”

Habere göre Karavil ve Yıldırım, Demirtaş’ın siyasetten kopmadığını sadece “aktif siyasetten” bir süreliğine uzaklaştığını, buna da bir noktada geri döneceğini düşünüyor.

İki isim de, Demirtaş, açıklamalarının yeterince açıklayıcı olduğunu, şu an için yeni bir açıklama ihtiyacı duymadığını belirtti.

 “Aktif politikayı bırakma” konusunda Kahraman izlenimlerini, “'Aktif siyaset’ ve ‘bu aşamada’ vurguları önemli bence. Elbette kafasında bir zaman dilimi yok. Demirtaş etkili ve birikimli bir siyasi aktör, öyle de kalır. Şartlar olgunlaştığında elbette rolünü oynayacaktır. Demirtaş hâlâ bir siyasetçi. Öyle de kalır” sözleri ile aktardı.

Karavil ise “şimdilik” kelimesinin ne kadarlık bir zaman dilimini kapsayabileceği konusunda, “Bunu tam olarak bilmek mümkün değil. Koşullar belirleyecektir. Demirtaş siyaset için henüz genç sayılır. Siyasette bu kadar etkili birinin uzun yıllar boyunca siyaseti dışarıdan takip etmesi ve hiçbir şey söylememesi düşünülemez” dedi.

“Aktif siyasete dönme çağrılarını önemsiyor”

Son açıklamaları ardından hem HDP içinden hem de sosyal medyadan Demirtaş’a “aktif siyaseti bırakmama” yönünde çağrılar yapıldı.

Karavil, “Saydıklarınıza ek olarak Başak Hanım’ı (Başak Demirtaş) ve beni arayan, bizlere mesaj yazan pek çok kişi de Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakmaması gerektiğini söylüyorlar. İmza kampanyası düzenlemek isteyenler oluyor mesela” dedi.

Karavil de Demirtaş’ın da bu çağrıları önemsediğini belirterek, “Aktif siyasete dönmesi çağrılarını önemsiyor tabii. Çünkü Demirtaş olumlu ya da olumsuz her türlü eleştiriden, her bakış açısındaki görüşten yararlanan biri. Ne var ki bu konuda bana herhangi bir şey söylemedi” diye konuştu.

Basın danışmanı, Demirtaş için, “Böyle birinin aktif siyasetten uzun süre ayrı kalması o sevgiye, değere, saygıya haksızlık olur” dedi.

Karavil, şu ifadeleri kullandı:

“Bence hemen (dönmeli). Neden hemen? Çünkü büyük bir boşluk var. Üç büyük muhalefet partisi kongre aşamasında. Öte yandan iktidar yeni anayasa diyor, sert bir ekonomik modelin sesleri geliyor. Emekçiler, ezilenler, kadınlar, Kürtler, Aleviler için iyi bir döneme girmediğimiz açık.

Gençlerin önemli bir bölümü siyasetten nefret eder hale getirildi. Halka gerçekçi bir umut gerekiyor, sağlam bir bakış açısı gerekiyor. Bunları verebilen herhangi bir parti ya da lider de görünmüyor. Dolayısıyla bana kalırsa Demirtaş’ın aktif siyasete hemen dönmesi gerek ama benim fikrimi sormadı henüz. Sorarsa şöyle söyleyebilirim: ‘Kendi hakkınızda tek başınıza karar verme ayrıcalığınız yok, belirleyici olan halkın, tabanın ne istediğidir.”

HDP’nin açıklamasıyla ilgili ne düşünüyor?

Demirtaş, söz konusu röportajında, 14 Mayıs seçimleri öncesi HDP yönetimine cumhurbaşkanı adaylığı için hazır olduğunu söylediğini ancak bunun parti yönetimi tarafından gerekçesiz bir şekilde reddedildiğini belirtti.

HDP yetkilileri ise Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının hukuki durumu nedeniyle partinin ilgili kurullarında değerlendirilmediğini, Demirtaş'ın da kendisiyle bu konuyla ilgili yapılan istişarelerde bir kadın cumhurbaşkanı adayı önerisi olduğunu açıkladı.

Kahraman, “Bu sürecin büyük kısmına dair avukatı olarak doğrudan tanıklığım ve bilgim bulunmakta. Bu konuda gerek Demirtaş ve gerekse de Başak Hanım'ın röportajlarında belirttiği hususların doğru olduğunu teyit edebilirim” dedi.

Karavil ise “Ekstra bir şey söylemiyor. Tüm gerçeği anlattı zaten” diye konuştu.

HDP nasıl bir kongre bekliyor?

Demirtaş, Artı Gerçek’teki röportajında HDP’nin hızla bir kongreye gitmesi gerektiğini de belirtmişti.

Hemen ardından HDP yetkilileri de olağanüstü büyük kongre sürecini başlattığını açıklamıştı.

Akravil ve Yıldırım; Demirtaş’ın, HDP’nin bu kararını çok olumlu bulduğunu aktardı. Karavil, “Demirtaş partinin yenileneceğinden ve yeni dönemin yükünü kaldıracağından emin” dedi.

Kahraman, Demirtaş’ın yeni seçilecek eş başkanların profiline dair beklentisi hakkında “Özel bir profil tanımı yaptığına şahit olmadım. Ancak tabanın beklentilerini esas alacak ve tabanın da etkili katılımının sağlanacağı kongre sürecinin en nihayetinde doğru kadrolar ve eş başkanları ortaya çıkaracağını düşündüğünü söyleyebilirim” yorumunu yaptı.

Karavil, kongre sürecine dair, “Artı Gerçek’te yayımlanan röportajında da belirttiği gibi, halkın partiye ve karar alma süreçlerine daha aktif katılacağı, nitelikli kadroların yer alacağı bir parti yapısının oluşacağı bir kongre bekliyor. Halka çok güveniyor. Sohbetimizde, gençlerin ve kadınların partide aktif görev alması gerektiğini söyledi” derken yeni eş genel başkan profili konusunda ise “Özel bir şey belirtmedi. Partinin genel yapısıyla ilgili söyledikleri, partinin eş başkanlık pozisyonu için de geçerli olsa gerek” dedi.

“Karadeniz kemençesi öğrendi”

Karavil ve Yıldırım, Demirtaş’ı “gayet iyi, moralli ve sağlıklı” bulduklarını aktardı.

Kahraman, “Öyle ki her seferinde onunla görüştükten sonra ondan aldığımız enerjiyle biz de iyi oluyor, moral buluyoruz” dedi.

Demirtaş önümüzdeki ayları nasıl geçirmeyi düşünüyor sorusuna Karavil, “Düşünerek ve okuyarak. Bir süredir Karadeniz kemençesi çalıyordu, epey geliştirdiğini söyledi. Belki başka müzik enstrümanlarına da yönelir” şeklinde cevap verdi.

Karavil ayrıca Demirtaş’ın özel olarak da düşünce alanı ve teknolojiyle ilgili gelişmeleri çok merak edip olanakları ölçüsünde de takip ettiğini söyledi.

Demirtaş’ın Twitter hesabını ise yakın zamanda kullanmayacağı düşünülüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli