Demirtaş: Benimle röportaj yapsanız kovulursunuz

Haber Merkezi – HDP Eşbaşkanı Demirtaş, İtalya'da katıldığı bir programında Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü olmadığını söyleyerek, "Mesela Türkiye'de beni bir röportaj için davet etseniz ertesi gün işten atılabilirsiniz" dedi.

 

Halkların Demokatik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dün akşam İtalyan devlet kanalı RAI 3'te  konuk oldu.

 

Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu, ancak yönetim ve demokrasi sorunu yaşandığını dile getiren Demirtaş, "Biz bunların olması gerektiği gibi olması için mücadele veriyoruz. Biz kurumsallaştırılmış bir demokrasi istiyoruz ve bunu başaracağımıza güçlü bir şekilde inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Program sunucusu Beppe Severgnini'nin, "Bugün Türkiye'de Kürt olmak ne demek?" sorusuna Demirtaş, şu yanıtı verdi:

 

"Aslında biz 20 milyonluk bir halkız. 100 yıldır Ermeniler o topraklarda öldürüldüğünü ispatlamaya çalışıyorlar. Yine 100 yıldır Kürtler hep o topraklarda yaşadıklarını ispat etmeye çalışıyor, yok sayılıyorlar. Oysaki biz o toprakların parçasıyız, orası bizim vatanımız. Biz diğer halklarla beraber yaşamak istiyoruz."

 

Demirtaş, "Kürtler'in de Erdoğan hükümetinin de IŞİD tehdidine karşı savaşma gibi ortak bir arzusu var. Bu iyi bir ortak başlangıç değil mi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

 

"Keşke bu tam olarak böyle olsaydı. Keşke el ele versek ve IŞİD'e karşı birlik olsak. Evet IŞİD'e karşı bir mücadele veriliyor, Kürtler de bunun bir parçası. Keşke Türkiye' de bu konuda yeterli olsaydı."

 

Türkiye'deki demokrasi ve ifade özgürlüğünün olmadığını söyleyen Demirtaş, "İfade özgürlüğü maalesef Türkiye'deki en hassas ve zor alanlardan biri. Birçok gazeteci cezaevinde ya da işinden kovuldu” dedi.

 

Demirtaş program sunucusuna, "Mesela siz Türkiye'de bir program yapıp, beni bir röportaj için davet etseniz ertesi gün işten atılabilirsiniz. Eminim bu riski göze almak istemezsiniz" diye konuştu.