AYM'den PAKURD Başkanı İbrahim Halil Baran hakkında emsal karar

22-02-2021
Mihemed Emin Demir
Etiketler Anayasa Mahkemesi İbrahim Halil Baran İşkence Tazminat kararı AYM Kararı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Anayasa Mahkemesi (AYM) 2017 yılında gözaltına alınan Kürdistani Parti (PAKURD) Genel Başkanı İbrahim Halil Baran’ın “işkence” gördüğüne dair yaptığı başvuruyu karara bağladı. AYM “işkence” gören ve kötü muameleye maruz kalan İbrahim Halil Baran’a 20 bin TL tazminat ödenmesine ve yeniden yargılama yoluna gidilmesine karar verdi.

PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran, 11 Ocak 2017 tarihinde “Cumhurbaşkanına hakaret ve terör örgütü propagandası” yapma suçlamasıyla Urfa'da gözaltına alınmıştı. 12 gün gözaltında tutulan Baran 23 Ocak 2017’de tutuklanmıştı.

Baran, gözaltında işkence gördüğü ve darp edildiği suçlamasıyla 1 Haziran 2017‘de AYM’ye başvurmuştu.

Şikayet dilekçesinde, “Ben 11 Ocakta göz altına alındım, aynı gün işkence gördüm, kendim yapmış olduğum kontrolde 4 kaburgam kırıktır. Beni doktora götürmediler. Hayalarım burkuldu, bağırsaklarım ezildi, iki kişi üzerime çıkarak göğüs kafesimi ve kaburgalarımı kırdılar. Bana bir polis kanuni olarak bir şey yapamadıklarını ama illegal olarak hesap ödettirdiklerini söyledi” ifadelerini kullanan Baran, dilekçesinin devamında, “Emniyet Müdürlüğünün bodrum katına götürülerek gözlerinin bağlandığını, kendisine kelepçe takıldığını, kafasına tokmakla vurulduğunu, hayalarının bayılıncaya kadar defalarca sıkıldığını, işkence ile kaburgalarının kırıldığını, ailesine küfredildiğini, engelli ve Kürt olmasından dolayı ayrımcı sözlere maruz kaldığını” belirtmişti.

Rûdaw’a konuşan İbrahim Halil Baran, AYM kararıyla işkencenin kesinlik kazandığını söyledi.

Baran, “AYM oybirliğiyle işkence yapıldığına ve 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. Karar ile hakkımda düzenlenen sağlık raporlarının sahte olduğu ortaya çıktı. AYM karar ile Kürt olduğum için etnik ayrımcılığa maruz kaldığımı kabul etti” dedi.

AYM, oy birliğiyle aldığı kararda Baran’ın kötü muameleye maruz kaldığını kabul etti.

İbrahim Halil Baran’a 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmeden AYM kararında, şu ifadelere yer verildi:

“A.Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

B.Anayasa'nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının usul boyutu itibarıyla İHLAL EDİLDİĞİNE,

C. Kararın bir örneğinin kötü muamele yasağı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına GÖNDERİLMESİNE,

D. Başvurucuya net 20.000 TL manevi tazminat ÖDENMESİNE, tazminata ilişkin diğer taleplerin REDDİNE,

E. 257,50 TL harç ve 3.000 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 3.257,50 TL yargılama giderinin başvurucuya ÖDENMESİNE,

F. Ödemelerin, kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,

G. Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 19/11/2020 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı İşkence Merkezi de, Baran’ın cezaevinden çıktıktan sonra 20 Haziran 2018'de yaptığı başvuru üzerine hazırladığı raporda, Baran'ın 8 kaburgasında kırık olduğu akciğerlerinde yırtılma ve damarlarında çürüme meydana geldiğini ifade etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli