Kobanili göçmenler ve Suruç halkı olası bir yeni saldırı hakkında ne düşünüyor?

Suruç (Rûdaw) - Türkiye Kobani-Suruç sınırına beton duvar örerek Mürşitpınar Sınır Kapısını kapattı.

Sınır yakınlarına giriş ve çıkışlar Türk güvenlik güçleri tarafından kontrol ediliyor ve özel askeri bölge ilan edilen yere girişlere izin verilmiyor.

Daha önce Kobani'den Urfa’nın Suruç ilçesine gelen bazı göçmenler ilçede hamallık yapıyor. Ama kulakları sürekli Kobani'den gelecek iyi haberlerde.

65 yaşındaki Mahmud Hamid Ali bir Kobani göçmeni. 11 yıl önce Kobani'den göç ederek ailesiyle birlikte Suruç’a yerleşti ama artık ülkesine dönmek istiyor.

Mahmud Hamid Ali, "Ben Kobaniliyim, orada çok zulüm gördüm ve buraya geldim. Annem öldü, çocuklarım hasta. Kobani'deki durumun düzelmesini ve ülkeme dönmeyi istiyorum” dedi.

Suruç ilçe merkezi Kobani'ye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. IŞİD'in 2014'teki saldırılarında yüz bini aşkın Kobanili Suruç’a sığınmıştı.

Kobanili göçmenler şimdi de Türkiye ve desteklediği silahlı grupların yeni bir saldırı düzenlemesi korkusuyla yaşıyor.

"İnsanın ülkesi tatlıdır"

Kobanili göçmen Ahmed Hüseyin, "11 yıldır burada yaşıyorum. Ülkemize dönmek istiyoruz. İnsanın ülkesi tatlıdır. Kobani halkı durumlarının iyi olmadığını söylüyor, korkuyorlar” dedi.

Suruç halkı da Kobani göçmenleri gibi endişeli. Yeni bir operasyonun Suruç halkına büyük zarar vereceğini ve yeni bir göç dalgasının başlayacağını düşünüyorlar.

"Burada savaş istemiyoruz"

Suruç sakini Ahmed, "Bizim nüfusumuz 100 bin ama 250 bin mülteciyi burada barındırdık. (Daha fazla göçmen gelmemesi için) operasyon olsun istemiyoruz” dedi.

Suruçlu Abdullah Çınar ise, "Kobani bizim komşumuzdur. Savaşın yaşanmamasını ve Kobanili göçmenlerin ülkelerine dönmesini istiyoruz” diye konuştu.

Şükrü isimli Suruç sakini ise endişelerini şöyle dile getirdi:

"Kobani için barış olsun diyoruz. Eğer bir savaş olursa, bu bölgede yaşıyoruz, hepimize zarar verir."

"Kobani'yi bitirmek istiyorlar"

Suruçlu Namik da Kobani ile ilgili şöyle konuştu: "Kobani'yi bitirmek istiyorlar. Kobani halkı çok iyi. IŞİD'e karşı savaştı, zorlu bir savaştı."

Ateşkes ilan edilmesine rağmen Türkiye’nin kontrolündeki silahlı gruplar ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında Kobani yakınlarındaki Karakozak Köprüsü ve Tişrin Barajı arasında çatışmalar sürüyor.

Türkiye, Kilis Elbeyli’den El Bab ve Cerablus bölgelerine askeri sevkiyatını sürdürüyor. Yanı sıra  Türkiye Kobani'ye yönelik bir saldırı ihtimaline yönelik de hem askeri hem de diplomatik olarak hazırlıklarını sürdürüyor.