HDP’li vekiller Adalet Bakanlığı önünde Öcalan için oturma eylemi başlattı

Haber Merkezi – Bir grup HDP’li milletvekili ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “İmralı’da hukuk uygulansın”, “Tecrit insanlık suçudur” pankartlarıyla Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Vekiller Abdullah Öcalan’a yönelik görüş yasağına karşı Adalet Bakanlığı önünde eylem başlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Sezai Temelli, Abdullah Koç, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hüseyin Kaçmaz, Şevin Coşkun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Dilan Dirayet Taşdemir, Ömer Öcalan, Celadet Gaydalı, Erdal Aydemir ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi protesto etmek için Meclis’ten Adalet Bakanlığı'na yürüdü.

“İmralı’da hukuk uygulansın”, “Tecrit insanlık suçudur” ve “İmralı’ya avukatlar gitsin” yazılı pankart taşıyan vekiller, Bakanlık önünde bir açıklama yaptı.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Abdullah Öcalan’dan iki yıla yakındır haber alınamadığını belirterek, “Geçtiğimiz günlerce CPT heyeti adayı ziyaret etti, yalnız kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadı. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının Sayın Öcalan’ın CPT heyetiyle görüşmediğine dair açıklaması var. Bu halkımızda ayın Öcalan’ın sağlığına, yaşamına ilişkin ciddi kaygılara yol açmış durumda” dedi.

Tecridin ulusal ve uluslararası mevzuatlara aykırı olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

 “Tecridin ne kanunda ne anayasada ne de Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerde yeri yoktur. Tecrit bir işkencedir. 2 yıla yakın bir süredir görüştürülmemesi, hiçbir şekilde iletişim kurulmaması, mutlak bir şekilde uygulanması insanlık suçudur. Hükümete, iktidara düşen Sayın Öcalan’ı derhal avukatlarıyla görüştürmek ve bundan sonra da mevcut olan hukukun Sayın Öcalan’a da uygulanması gerekiyor."

Öztürk, Öcalan avukatlarıyla görüştürülene kadar Bakanlık önünde duracaklarını belirterek, “Sonuç alıncaya kadar eylemler devam edecektir. Tecrit ölümdür, yok saymadır. Ya hep birlikte bir yol açacağız, ya bir yol bulacağız” ifadelerini kullandı.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’nin “Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusunda bulunmuştunuz. Bir gelişme var mı?” şeklindeki sorusu üzerine Öztürk, “Bu güne kadar da bu talebe bir yanıt verilmedi” diye konuştu.

Açıklamanın ardından milletvekillerinin Adalet Bakanlığı önündeki bekleyişi sürüyor.