‘MİT 15 MOSSAD casusunu yakaladı’ iddiası

21-10-2021
Etiketler MİT MOSSAD Sabah Casus
A+ A-

Haber Merkezi – MİT’in Türkiye'deki İsrail muhalifleri ve Türkiye aleyhine faaliyet yürüttüğünü tespit ettiği 15 MOSSAD casusunu bir yıl izledikten sonra yakaladığı öne sürüldü.

SABAH’tan Abdurrahman Şimşek’in haberine göre, Türk istihbaratı, Türkiye’de espiyonaj (casusluk) amacıyla faaliyet gösteren üçer kişilik hücreler halinde örgütlenmiş 15 kişilik bir MOSSAD şebekesine operasyon yaptı.

Sözkonusu kişilerin bir yıldır gizlice izlendiği ve “Türkiye vatandaşı olan kişiler veya Türkiye'de ikamet eden parlak yabancı öğrencilerle ilgili biyografik istihbarat toplayarak” casusluk yaptığı belirlendi.

Üçer kişilik timlere bölünen ve “MOSSAD ajanı” olduğu ileri sürülen 15 kişinin Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 7 Ekim 2021'de gerçekleştirdiği gizli operasyonla yakalandı.

SABAH’ta yer alan haberde, operasyonun ayrıntılarına da yer verildi.

Tamamı Arap asıllı olan “casusların” Türkiye aleyhine yürüttükleri faaliyetlerin ayrıntılı bir şekilde sorgulandığı, sorgunun ardından kapsamlı bir iddianame hazırlanmasının beklendiği belirtildi.

Haberde, güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiler doğrultusunda “casusların” isimlerine ve fotoğraflarına da ulaşıldığı bilgisine yer verildi.

Buna göre, bu şebekenin özellikle bir hücresi önemli. Çünkü bu hücrenin üyeleri, İsrail gizli servisi MOSSAD'ın saha sorumluları ile ağırlıklı olarak yurtdışında irtibat kurdu ve görüştü. Bu görüşmelerden sonra İsrail devleti için önem arz eden bilgi ve belgeler istihbari yöntemlerle elde edildi ve istihbarat terminolojisinde “case officer” adı verilen saha sorumlularına verildi.

Haberde özetle şu bilgilere yer verildi:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan veya yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili özel bilgiler para karşılığında MOSSAD'a iletildi.

MOSSAD ajanlarının Filistinlilerin, Türkiye'deki üniversitelere hangi yolları izleyerek girdiği, Türk hükümeti ve belediyelerin Filistinlilere ne tür imkânlar ve kolaylıklar sağladığına yönelik istihbarat çalışması yürüttükleri saptandı.

Beş istihbarat timinden oluşan MOSSAD şebekesi, ulaşılan bu bilgileri birer fişleme dosyaları içeren biyografik istihbarat raporlarına dönüştürdü ve sonra da internet tabanlı kripto programlarla yurt dışındaki Mossad yetkililerine gizlice gönderdi. Şebeke ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren çeşitli dernek ve kuruluşlar hakkında araştırma yaptı ve elde ettiği bilgileri İsrail gizli servisinin görevlilerine verdi. Parayla devşirilen casusluk şebekesinin, ulaştığı bilgileri MOSSAD'la on binlerce dolar ve euro karşılığında paylaştığı anlaşıldı.

Canlı kuryeyle, havaleyle hatta Bıtcoin olarak bile ödeme yapıldı

15 Mossad ajanının, verdikleri biyografi raporları karşılığında Western Union, Moneygram gibi para transfer şirketleri ile ödeme aldıkları, ayrıca Bitcoin'in de ödeme için kullanıldığı belirlendi. Ajanların, canlı kurye sistemi diye tanımlanan sistemi de kullanarak elden ödeme aldıkları ve bunun yanı sıra da Türkiye'de yurt dışıyla havale işlemleri yapabilen havale ofisleri, kuyumcu ve market gibi noktalardan ödeme aldıkları tespit edildi.

Talimatlar Avrupa ve Afrika'da verildi

MİT, İsrail gizli servisine çalışan ajanların yurt dışında MOSSAD yetkilileriyle yüz yüze görüştüklerini de tespit etti. MOSSAD şebekesinin üyelerinin talimatları, iz bırakmamak için İsrail'de değil de, başka ülkelerde almış olmalarıydı.

MOSSAD'ın casusluk şebekesinin üyelerinin, talimatları saha sorumlularından Avrupa ve Afrika ülkelerinin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerin kentlerinde aldığı belirlendi. Casusların yurt dışında özellikle, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, Romanya'nın başkenti Bükreş, İsviçre'nin Zürih kenti ve Kenya'nın başkenti Nairobi gibi noktalarda İsrail gizli servisi elemanlarıyla görüşerek burada talimatlandırıldıkları tespit edildi.

Vize problemlerini örgüt çözdü

Yurt dışına çıkışlarda vize sorunu yaşayan şüpheliler, bu durumu yurt dışındaki MOSSAD yetkilileriyle paylaştı. İstihbarat örgütü yetkilileri şüphelilerin Türkiye'den yurt dışına çıkışlarında, gidecekleri ülkelerin Türkiye'deki konsolosluklarıyla temasa geçerek vize işlerini halletti, MOSSAD'ın kullandığı casusluk şebekesinin üyeleri arasında Filistinlilerin de bulunduğu saptandı.

Şifreli dosyalarla bilgi servisi

Casusluk şebekesi elde ettikleri bilgilerin yurt dışındaki MOSSAD yetkililerine gönderilmesinde 'Protonmail' isimli uygulamayı kullanıyordu. Bu uygulamada oluşturulan Word dosyalarının şifrelendiği öğrenildi.

Bir diğer yöntem ise SafeUM programıydı. Bu program üzerinden alınan sahte numarayla, Whatsapp gibi uygulamalardan MOSSAD yöneticileriyle gizli iletişim kuruluyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli