Mülteci karşıtlığı artıyor: 'Kürt’sün, Suriye’densin, git buradan diyorlar'
İstanbul (Rûdaw) – Mültecilere dair yapılan araştırmalar Türkiye’de son dönemlerde mülteci karşıtlığının iyice arttığını gösteriyor.
Suriyeli mülteciler Türkiye’de kentini güvende hissetmiyor ve bu yüzden de Türkiye’den ayrılıp Avrupa’ya geçmek istiyorlar.
Göçmenlerle ilgili çalışma yapan kurumlar da son dönemde göçmenlere karşı çok sayıda ırkçı saldırının olduğunu, Suriyelilere yönelik nefretin ise tehlikeli bir boyuta vardığını belirtiyor.
Gerçek ismini vermek istemeyen Suriyeli Kürt göçmen Selma, 7 sene önce 3 çocuğuyla birlikte Suriye’deki iç savaştan kaçarak İstanbul’da Fatih semtine yerleşti.
Güvenlik nedeniyle Selma, yüzünü göstermek ve kimliğini belirtmek istemiyor.
Selma’nın eşi hasta ve çalışamıyor, o yüzden Selma her gün sabahtan akşama kadar Fatih Camii’nin yanında bulunan Malta Çarşısı’nda su satarak evin geçimini sağlıyor.
Göçmen karşıtlığı ve mültecilere yönelik nefret yüzünden Selma kendini güvende hissetmiyor ve Avrupa’ya geçmek istiyor.
“Bize ‘Kürt’sün, Suriye’densin, git buradan’ diyorlar”
Rûdaw’a konuşan Selma, şunları dile getirdi:
“Savaştan, ölümden kaçtık. Biz 5 kişi nasıl dönelim Suriye’ye? Orada ne yapacağız, nasıl geçineceğiz?
Bize ‘Kürt’sün, Suriye’densin, gidin buradan’ diyorlar. Burada su satmamızı istemiyorlar. Sen satma, biz satarız diyorlar.
Bize hep kötü gözle bakıyorlar. Biz su satıyoruz, biz dilenmiyoruz ki!”
“Hayat biz göçmenler için oldukça zorlaşmış durumda”
25 yaşındaki Halepli Muhammed ise 10 sene önce bir başına Suriye’den İstanbul’a geldi. Lokum fabrikasında 11 bin 400 liralık asgari ücretle çalışıyor.
Muhammed parasının bir kısmını da Suriye’deki ailesine gönderiyor.
Suriyeli olduğu için çoğu zaman kötü muameleye maruz kaldığını anlatan Muhammed, “10 yıldır buradayım. Halen de kimlik alabilmiş değilim. Sigortalı ve resmi olarak çalışıyorum, şimdi de işveren bana ‘sigortasız çalışacaksın’ diyor. Hayat biz göçmenler için oldukça zorlaşmış durumda. Kötü bir olay tüm göçmenlere mal ediliyor. Burada çok kimse kalmadı, gidebilen Avrupa’ya gitti” ifadeleriyle yaşadıklarını Rûdaw’a anlattı.
“Türkiye’nin göç siyaseti şeffaf değil”
Berq Suriye Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Beşir Yahya ise Suriyeli mültecilere yönelik nefretin ve ırkçılığın tehlikeli bir aşamaya geçtiğini dile getirdi.
Yahya, şu ifadelerle durumu özetledi:
“Ne yazık ki Türkiye’de göçmenlerin durumu şu anda çok kötü. Ben bu durumu çok iyi biliyorum, dışında değilim ben de.
Korkunun şu anda mültecilerin genel ruh hali olduğunu söyleyebilirim. Sınırını aşanın kimliğine bakmaksızın yasalar çerçevesinde ceza verilmelidir. Türkiye’nin göç siyaseti şeffaf değil.”
Türkiye Göç İşleri Başkanlığı’nın resmi verilerine göre şu anda Türkiye’de 3 milyon 300 bin Suriyeli göçmen bulunuyor. Yılbaşından beri yaklaşık 206 bin göçmen Türkiye’yi terk etti.