DEVA Partili Ekmen MEB’den cevap alamadı, Kürtçe derslerini kaç öğrenci alıyor?

21-02-2024
Rûdaw
Etiketler DEVA Partisi Mehmet Emin Ekmen Yaşayan Diller ve Lehçeleri Kürtçe seçmeli ders MEB Soru önergesi Öğrenci
A+ A-

Haber Merkezi – DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, Kürtçenin iki lehçesini de kapsayan, “Yaşayan Diller ve Lehçeleri” derslerini kaç öğrencinin hangi illerde aldığı yönündeki soru önergesine cavap alamadığını belirterek aynı konuda yeniden soru önergesi hazırladı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) “Yaşayan Diller ve Lehçeleri” derslerini alan öğrenci sayılarını, bu alanda lisans ve lisans üstü eğitim alan öğretmen adaylarının mevcudunu ve adayların atanma durumunu ifade eden çeşitli istatistikleri yazdığı bir soru önergesiyle sorarak yaşanan mağduriyetlere ve ihmallere dikkat çekmek istemişti.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen kısmi cevap üzerine cevapsız kalan soruları yeniden soran Ekmen, konuyu şöyle ifade etti:

“Ülkemizin farklı etnik dokusu, kültürel zenginliği ve geçmişten günümüze gelen medeniyet birikimi bizim için her zaman gurur kaynağı olmuştur. Bu yüzden Türkiye’nin bir ucundan öteki ucuna var olan dillerin veya lehçelerin yaşaması ve yaşatılması oldukça önemlidir. Bunun ise en önemli koşulu yeni nesillere aktarımı, yani eğitimdir. Dolayısıyla ülkemizin bu zenginliğini yaşatmak adına kararlı duruşumuzu her zaman göstereceğimizi ifade ederek daha önce bu konuda verilen soru önergemizin cevaplanmayan maddelerini ve verilen cevaba istinaden sorma ihtiyacı hissettiğimiz hususu cevaplanmak üzere dikkatinize sunuyorum.”

Ekmen, önerge bağlamında aşağıdaki soruları sordu:

1. Bu yaşayan diller ve lehçelerde 2012-2024 yılları arasında örgün olarak eğitim gören kaç öğrenci vardır. Öğrencilerin şehir ve lehçelere göre dağılımı nedir?

2. 2012-2024 yılları arasında yaygın eğitim kurumlarında yaşayan diller ve lehçelerle ilgili eğitim alan kursiyer sayısı kaçtır? Kursiyerlerin şehir ve lehçelere göre dağılımı nedir?

3. Son 10 yılda yaşayan diller ve lehçelerle ilgili alan mezunu öğretmen adayı sayısı kaçtır? Bu adayların alan bazında dağılımı nedir?

4. Son 10 yılda bu alanlarda lisansüstü eğitim gören öğretmen veya öğretmen adayı sayısı kaçtır? Bunların alanlara göre dağılımı nedir?

5. Yaşayan diller ve lehçelerden Adığece, Abazaca, Lazca, Gürcüce, Arnavutça ve Boşnakça dillerinin öğretimi amacıyla eğitimci yetiştirmek için lisans veya lisansüstü düzeyde bir program yoksa bu dillerin öğretimi kimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu eğitimcilerin kabulü için aranan asgari şartlar nelerdir?

6. Yaşayan dil ve lehçelerin yaşaması ve gelişimi için Bakanlığınızın belirlemiş olduğu kısa, orta veya uzun vadeli planlar varsa nedir?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli