RÛDAW ÖZEL - Deprem bölgesinde hastalık riski artıyor

Antep (Rûdaw) – Deprem bölgelerinde kalabalıkların birlikte yaşama zorunluluğu ile birlikte su kıtlığı ve hijyen eksikliği hastalık riskini arttırıyor. Antep’te kurulan çadırlarda cilt hastalıkları, alerji ve bitlenme gibi değişik hastalıklar görülmeye başlandı.

Büyük yıkıma yol açan Maraş merkezli iki depremlerin ardından barınma, ısınma, tuvalet, banyo ve temiz su gibi günlük yaşamın olmazsa olmaz ihtiyaçları hala sorun olarak duruyor.

Antep’in Nurdağı ilçesinde kurulan çadır kente giden Rûdaw ekibi, depremzedelerin durumunu yakından takip etti.

Depremden bu yana doğru düzgün banyo yapma imkanı bulamayan Nurdağı’ndaki çadır kentte kalan küçük Hatice, son bir kaç gündür vücudunda çıkan alerji yüzünden geceleri uyuyamıyor.

Annesi Ehlam Settuf, “Depremden sonra hiç yıkanma imkanımız olmadı. Çünkü burada hiç sıcak su imkanı yor. Hatta af edersiniz ama tuvalet bile yok. Sadece akşam olduğunda kimse görmeden bazı ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Kızım geceleri uyuyamıyor, sürekli kaşınıyor ve ağlıyor” diye konuştu.

Çadır kentte yaşayan diğer çocukların durumu da küçük Hatice’ninkinden farklı değil. Suriyeli Muhammed Fahd’ın oğlu ve gelini Nurdağı’daki depremde öldü. Şu an torunlarına bakmak zorunda olan Fahd da aynı sıkıntıyı yaşıyor.

Muhammed Fahd, “Ben de torunlarla aynı durumdayım. Ellerim kaşınıyor, kızarıklar var. Su yok yıkanamıyoruz. İçmek için bile zor su bulurken nasıl yıkanalım?” diyor.

AFAD ekipleri her gün çadır kentlere tankerlerle su taşıyor ancak kamp sakinleri suyun herkese eşit şekilde ulaşmadığını belirtiyor.

Depremzedelerden Ayten Akbalık da, “Enkaz içerisinde mikrop kaptık” diyor. Layla Ekbelk aynı sözleri tekrarlayarak, “Ne su var ne sabun. Bitlendik, yıkanacak bir şey yok” diye anlatıyor.

Kürdistan Bölgesi’nden giden sağlık ekibi gönüllülerinden Dr. Sara Muhammed, son bir kaç gün içerisinde kendilerine başvuran hasta çocukların çoğunda cilt hastalıklarına rastlandığını söyledi.

Dr. Sara Muhammed, “Büyük ölçüde alerji vakası var. Çocuklarda özellikle görülüyor. Hijyen sorunu olduğu için rahatsızlanan hastalarımız var” diyor.

Şu ana kadar resmi makamlar salgın hastalık riski olmadığı yönünde açıklamalar yapsa da uzmanlar özellikle çadır kentlerde salgın yaşanması ihtimaline dikkat çekiyor.