TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 21 Şubat Pazar

21-02-2016
RÛDAW
A+ A-

Cumhuriyet: SARAY YALANLARI

 

Beyaz Saray’la Kaçak Saray’ın kayıtları birbirini tutmadı, görüşmenin içeriği sır...

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesi konusunda taraflar birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Obama görüşmede “Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin” kaygılarını dile getirmişti. Beyaz Saray’ın açıklamasında ise “Başkan Obama’nın Suriye rejiminin son dönemdeki ilerleyişi konusundaki kaygılarını ifade ettiği” belirtilirken YPG’nin adı bu bağlamda anılmadı.

 

‘İtidal gösterin’ Beyaz Saray açıklamasında yer alan “Başkan Obama, YPG güçlerinin ilave toprak elde etmek için bölgedeki koşulları istismar arayışında olmaması gerektiğini vurgulamış ve Türkiye’yi de karşılıklılık esasına göre itidal göstererek top atışlarına son vermeye çağırmıştır” ifadeleri, Cumhurbaşkanlığı metninde hiç yer almadı.




 

Sabah: İŞTE YPG İLE DAEŞ’İN KRİPTOLU ANLAŞMASI

 

DAEŞ ve YPG arasındaki anlaşmaya göre "Resmi" yazı taşıyan araçlar, birbirlerinin kontrolündeki noktalardan rahat geçebilecek. Karşılıklı mutabakat olmadan 'askeri nokta' inşa edilemeyecek.

 

Ankara'da 10 Ekim 2015'te meydana gelen Tren Garı saldırısında 102 vatandaş hayatını kaybederken 410 vatandaş ise yaralanmıştı. Çifte canlı bomba saldırısının ardından başlatılan soruşturmada terör örgütü DAEŞ'in sözde Gaziantep 'emiri' Yunus Durmaz'ın bilgisayarı ele geçirilmişti. Savcılık talimatıyla görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi, firari Durmaz'ın bilgisayarında inceleme başlatmıştı. 




 

Yeni Şafak: BU KRİZ NATO’YU DAĞITIR

 

Türkiye-Rusya arasındaki krizin savaş ihtimalini gündeme getirmesi gözleri Rusya’nın Gürcistan ve Ukrayna’da çıkardığı krizleri yönetemeyen, Kırım’ın ilhakına göz yuman Kuzey Atlantik İttifakı’na çevirdi. NATO’nun varlığı, Suriye’de de inisiyatif almazsa anlamsız hale gelecek.

 

Rusya'nın Gürcistan, Ukrayna-Kırım ve Baltık ülkelerindeki saldırgan tutumuna kayıtsız kalan NATO'nun varlığı Suriye'deki tutumu nedeniyle sorgulanmaya başlandı. NATO, Türkiye-Rusya krizinde de bugüne kadar olduğu gibi inisiyatif almazsa ittifakın varlığı anlamsız hale gelecek. Türkiye'nin Suriye'deki gerçekçi tezlerini desteklemeyerek Ankara'yı yalnız bırakan NATO, Türkiye'nin terörle mücadelesine de gereken desteği vermedi. Türkiye-Rusya krizinde de benzer bir tavrın sürmesi halinde 40 yıldır süre gelen tartışmaların yeniden zirveye taşınacağı belirtiliyor. Avrupa basını ise Rusya'nın Suriye'de NATO'yu test ettiğinin altını çiziyor.




 

Milliyet: MARDİN SORUMLUSU ÖLDÜRÜLDÜ

 

Mardin'İn Derik İlçesi'nde güvenlik güçleriyle çatışmaya 2 PKK'lı etkisiz hale getirildi. Valilik, ilçede operasyonların sürdüğünü açıkladı.

 

Mardin Valiliği, Derik İlçesi'nde 2 PKK'lının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

 

Açıklamada, 'Derik ilçemizde 19 Şubat 2016 Cuma günü saat 21.00 sıralarında Bölücü Terör Örgütü mensuplarınca güvenlik güçlerimize saldırıda bulunulması ve vatandaşlarımızın araçlarının gasp edilmesi üzerine güvenlik güçlerimizce Bölücü Terör Örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonlar icra edilmeye başlanmıştır. Yapılan operasyonlarda 20 Şubat 2016 Cumartesi saat 22.00 itibari ile 2 Bölücü Terör Örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Devam eden operasyonlarla ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesine devam edilecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur' denildi. 




 

Hürriyet: MÜNİH’E UYULSUN OBÜS SUSSUN

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’yla önceki gün yaptığı 1 saat 20 dakikalık telefon görüşmesinde Azez’in düşmesi halinde Türkiye’nin göç ve güvenlik sorunuyla karşılacağını belirterek “Esad, Rusya ve YPG Münih’te varılan anlaşmaya uyarsa top atışları duracaktır” dedi.

 

HÜRRİYET’in Cumhurbaşkanlığı ve diplomatik kaynaklarından edindiği bilgiye göre Obama, önceki akşam gerçekleşen görüşmede Ankara ve Diyarbakır’daki terör saldırıları nedeniyle taziye dileklerini iletti ve Erdoğan’a “Acınızı yüreğimizde hissediyoruz. Tepkinizi anlıyoruz. Türkiye ve ABD müttefiktir, sizinle kişisel dostluğumuz var. Dostların birbirlerini böyle kritik zamanlarda desteklemesi önemlidir. Yanınızdayız” dedi. Erdoğan ise Ankara saldırısının YPG tarafından gerçekleştirildiğine dair şüpheleri kalmadığına dikkat çekerek, “Bilgileri büyükelçinize aktardık” diye konuştu. Erdoğan, Suriye’nin kuzeybatısında Esad ve YPG güçlerinin muhaliflere yönelik saldırılarının IŞİD ile mücadeleye de zarar verdiğine dikkat çekerek, ABD Başkanı’ndan bu saldırıların durdurulması için çağrı yapmasını ve bunun ortak açıklamayla duyurulmasını istedi. Obama, olumlu yanıt verdi. Ancak Türkiye’nin açıklamasında bu yönde bir ifade yer alırken Beyaz Saray’ın notunda ‘Esad’a yönelik çağrı’ ile yetinildi.




 

Zaman: SAVCI SUİKASTI HALA AYDINLATILAMADI

 

Çağlayan Adliyesi'nde DHKP-C'li teröristler tarafından rehin alınıp şehit edilen cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz dosyasında 11 aydır hiçbir ilerleme sağlanamadı.

 

3 kez savcının değiştiği dosyada eylemin talimatını veren ve teröristlerin adliyeye girişlerine yardım eden kişi ya da kişilerin bağlantıları aydınlatılamadı.

 

Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol isimli DHKP-C'li teröristler 31 Mart 2015 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne girerek savcı Mehmet Selim Kiraz'ı makam odasında rehin almıştı. 9 saat süren eylemin ardından polis, kurtarma operasyonu düzenlemişti. Bu sırada Kiraz'ı vurarak şehit eden iki terörist ölü ele geçirilmişti. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada bugüne kadar 3 savcı değişti. Dosya ilk olarak savcı Okan Özsoy'a verildi. Ardından Mesut Erdinç Bayhan'a geçti. Daha sonra da savcı Zafer Koç'a devredildi. Ancak karanlık olay bir tülü aydınlatılamadı. Aradan geçen 11 ayda saldırıyı planlayanlar ve talimat verenler ile yardım ve yataklık yapanlar hakkında somut bir delile ulaşılamadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli