Son araştırma: AK Parti ve MHP ile ilgili dikkat çekici sonuç

21-01-2023
Etiketler AK Parti MHP CHP HDP İYİ Parti Cumhur İttifakı
A+ A-

Haber Merkezi – TEAM’ın yaptırdığı son araştırmaya göre, AK Parti oylarının bir kısmını geri almayı başarıp toparlanırken CHP ve İYİ Parti oylarında düşüş yaşandı. MHP’de ise kan kaybı devam ediyor.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), son seçim araştırmasının sonuçlarını paylaştı. 

Merkezin Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada araştırmanın 11-14 Ocak arasında yaptırıldığı kaydedildi.

16 ilde yapılan görüşmelerde elde edilen sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın toparlandığı aktarıldı.

MHP’nin oylarının düştüğü sonucuna ulaşılırken, ittifaktaki söz konusu toparlanmanın AK Parti’ye geri dönen oylar sonucu gerçekleştiği belirtildi.

TEAM’ın sonuçlara ilişkin ulaştığı bulgulara dair açıklamaları şöyle:

“Muhalefet için rehavet lüksü kalmadı. AK Parti ve CHP oy oranları 2020 düzeylerine geri döndü. AK Parti yükselişi son bir ayda hızlanarak devam etti.

Hem CHP’de hem İYİ Parti’de düşüş var. Daha önce AK Parti’den kopup bu iki partiye yönelen seçmenlerden kısmen kararsızlara, kısmen AK Parti’ye geri dönüşler var. AK Parti bu geçişlere ek olarak kararsızlarda bekleyen seçmenlerinin de bir kısmını geri çevirmiş. 

“Fark kapandı”

MHP de son bir ayda belirgin düzeyde oy kaybedenlerden, ancak kayıplarının bir kısmı AK Parti’ye geri dönen oylar olduğu için, bu değişim Cumhur İttifakı’ndaki yükselişi etkilememiş.

Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’nın alması ihtimali güçlendi. Geçen sene ortalarında Altılı Masa lehine 5.6 puana kadar çıkmış olan fark kapandı ve Cumhur ittifakı 2.7 puan öne geçti.”

“Muhalif seçmen kaygılı ve mutsuz”

TEAM, seçmenlere Türkiye’deki siyaseti düşündüklerinde nasıl bir duygu durumu içinde olduklarına yönelik sorularına verilen cevaplarda da muhalif seçmenlerde ve yeni seçmenlerde kaygı yüksek, umut, heyecan ve mutluluk seviyeleri düşük oldukları sonucu elde ettiklerini kaydetti:

“İttifaklar bazında bakıldığında siyasi iklimle ilgili seçmen duygularında net bir fotoğraf var.

Muhalif seçmen kaygılı, öfkeli, mutsuz, umutsuz ve heyecansız. İktidarı destekleyen seçmenlerde umut, mutluluk ve heyecan düzeylerinin yüksek olmaması da dikkat çekici.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli