Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır Kitap Fuarı'nın organizatörlerinden Faruk Korkmaz, fuara yönelik eleştirilere yanıt verdi. Korkmaz, fuarın esas amacının 4 yıldır okurlarından uzak olan yazarları ve yayınevlerini buluşturmak olduğunu söyledi.
Diyarbakır’da 10'uncu kitap fuarı 4 yıl aradan sonra Mezopotamya Kongre ve Sergi Merkezi'nde açıldı. Fuar Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odaları(DTSO) öncülüğünde 16 Aralık'ta açıldı.
Fuarın organizatörlerinden ve aynı zamanda DTSO Yönetim Kurulu üyesi Faruk Korkmaz Rûdaw’ın Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın sorularını yanıtladı.
En son 2019’da yapılan fuarın pandemi, ekonomik kriz ve yaşanan deprem felaketi nedeniyle 4 yıl boyunca organize edilmediğine belirten Faruk Korkmaz, “Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yayınevleri zor dönemlerden geçti. Son dönemde Kürt yayınlarına talepler artmaya başlamıştı. DTSO olarak Kürt yayınevleri ile bir dizi toplantı ardından fuarın açılmasını kararlaştırdık” dedi.
Faruk Korkmaz 37 Kürt yayınevi ile yapılan toplantı sonrası açılışına karar verdikleri fuarın amacına ilişkin ise şunları dile getirdi:
“Başta Mardin, Van, Diyarbakır’daki Kürt yayınevleri ile Kürt yazarların okurları ile uzun bir aradan sonra buluşmasını sağlamak.”
Fuara 130’a yakın Kürt yayınevinin fuara katıldığını dile getiren Korkmaz, büyük çoğunluğu Kürt 400’e yakın yazar, şair ve siyasetçinin ise stantlarda kitaplarını imzaladığını ve bir dizi söyleşi gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
Berken Bereh ile yaşanan kriz
Fuarın ilk günü şair Berken Bereh’in protestosuna ilişkin ise Korkmaz, “Fuarın Cumartesi günü saat 14.00’de açılması kararlaştırılmıştı. Ancak Diyarbakırlı kitap severler saat 12.00’de gelmeye başladı. Çok büyük bir izdiham oluştu ve Elazığ yolu kapandı. Dolayısıyla yoğun trafik nedeniyle açılış protokolü 40 dakika gecikti. Açılış gecikmeli oldu. 3 konferans salonunda program vardı. Kasten yapılan bir şey değildi. İsmail Beşikçi ve Berken Bereh’in saatleri aynı zaman dilimine denk geldi. Kendisinden af diledik. Yeni bir salon açtık. Program sonrası gönlünü aldık” dedi.
Faruk Korkmaz fuarın esas amacının Kürt yayınevleri ve yazarlarının 4 yıl aradan sonra okurları ile buluşmasının sağlamak olduğunun altını çizdi. Kormaz 90 söyleşinin 88’nin Kürt yayınevlerine ait olduğunu dile getirdi.
Standartlarda fiyat farkı iddiası
Stant yerlerinin metre karesinin Kürt yayınevlerine 800 TL’dendışardan gelen yayınevlerine ise daha ucuz verildiğine dair iddialara ilişkin ise Korkmaz, “Bu kesinlikle yanlış bir algı. Doğru değil. Birlikte bu çalışmayı yürüttüğümüz Eylül Fuarcılık metre karesi bin 100 TL’den kiraya vermişti. Biz bir Kürt yayınevi için bunu 800 TL’ye indirdik. Aradaki farkı da organizasyon komitesi olarak vermeyi kararlaştırdık” şeklinde yanıtladı.
Kürt şair ve yazarlarının reklam afişlerinin yeteri düzeyde yapılmamasına dönük eleştiştirilere ise Korkmaz, “Kürt yazar ve şairlerin fotoğrafları bize çok geç ulaştı. Elimize ulaşan resimleri basarak sokak ve billboardlara
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın