‘Yeni ekonomi modeli Türkiye’yi ucuz bir pazar haline getirecek’

20-12-2021
Şevket Herki
Etiketler Yeni ekonomi modeli Çin modeli Türkiye Döviz Enflasyon Dolar Yatırım
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - AK Parti Hükümeti, "Türkiye Ekonomik Modeli" adı verilen yeni bir model uygulamaya başladı.

Yeni sistem ilhamını Çin modelinden alıyor. Bu modelin temel amacı faiz oranlarını düşürmek, yatırım, üretim ve ihracatı artırmak olarak açıklanıyor.

Türkiye'nin yeni ekonomik planının detayları giderek netleşirken hükümetin ana stratejisinin banka faizi oranlarını düşürmek olduğu bildiriliyor.

Hükümet, faiz oranlarını düşürmek ve bunun sonucunda yatırımları artırmak istiyor. Hükümete göre yatırımlar artarsa hem kayıplar azalacak hem de Türkiye ihracatı artacak.

Yeni model hakkında Rûdaw’a konuşan ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman, “Fiili bir durum var, hükümet mevcut fiili duruma isim vermek ve model olarak tanıtmak istiyor. Bu modelin ana kaynakları yok, uluslararası referansları da yok ama Türkiye'de başkanlık sistemini nasıl kendilerine göre kurdularsa şimdi de ekonomik sistemi aynı şekilde değiştirmek istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Plana göre, hükümet bankaların faiz oranlarını düşürmeye devam edecek ve bunun sonucunda doların değeri yükselecek ve aynı zamanda insanlar artık bankalardan paralarını çekip çalışma hayatına ve iş hayatına yatırım yapacak.  Yerli üretim artacak ve yerli üretim sonucunda ihracat artacak.

TMMO Başkanı Yunus Yener, “Mevcut politikalar mevcut sorunları çözmüyor. Her gün yeni bir modelden bahsediyorlar ama hükümet hala ciddi bir bütçe bile oluşturamıyor. Türkiye'nin ekonomik sorunları model ve planlarla çözülemez” diye konuştu.

Öte yandan hükümet, ABD dolarının yükselen değerinden yararlanarak daha fazla turisti çekmek de istiyor. Bazı yorumculara göre, yeni sistem Türkiye'yi ucuz ve kalitesiz mallar için bir pazar haline getirecek.

TMMO Merkez Yürütme üyesi Nadir Avşaroğlu ise, “Bu ülkede insan emeğini ucuzlatmak istiyorlar. İnsanları köleleştirecekler. Bu plan yabancı sermaye hizmet edecek. O zaman da ülke ucuz işgücü piyasasına dönüşecek. Eğer hükümet bunu yapmak istiyorsa, bu kötü bir şey” dedi.

Hükümete göre yeni sistem yerli mallara olan ihtiyacı artıracağından, daha fazla yeni fabrikaların açılmasına ve işsizliğin azalmasına yol açacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli