Aleviler din dersinin arttırılmasından rahatsız: Farklı dil ve dinlere karşı düşmanlık var

20-11-2023
Etiketler Alevi Bektaşi Federasyonu Mustafa Aslan Müfredat MEB Din Eğitimi Anadilde eğitim
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Alevi  Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, "Bu ülkede Kürtlere ve diğer dillere karşı düşmanlık var. Türkiye'de Türkçe ve kendi inanç dilleri olan Arapça dışında başka bir dili kabul etmiyorlar" dedi.

Türkiye'de eğitim tartışmalarla başladı. Çünkü anadilde eğitime yer yok ve Alevi çocuklarına zorunlu din eğitimi almaları yönünde baskılar var.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için yeni müfredat uygulayacaklarını duyurdu.

Bu müfredata dini dersler ve Türkçe derslerini saatleri arttırılacak. 

Bu kapsamda yeni müfredata karşı çıkan 9 Alevi kurum ve kuruluşu, 10 Aralık'ta İstanbul'un Kadıköy ilçesinde "Laik Eğitim, İnsanca Yaşam ve Demokratik Türkiye" sloganıyla büyük bir miting düzenleyecek.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Cem Vakfı, Anadolu Alevi Canlar Federasyonu, ortak açıklama yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, Rûdaw muhabiri Ömer Sönmez'in Alevilerin talepleri ve mitingle ilgili sorularını yanıtladı.

Mustafa Arslan mitinglerini Dünya İnsan Hakları Haftasına denk getirdiklerini belirterek, “Türkiye'de insan haklarının ayaklar altına alındığı bir süreçte insan hakları haftasında ‘laik bir eğitim, insanca bir yaşam ve demokratik Türkiye’ için bir miting düzenleyeceğiz” dedi.

 30 yılı aşkındır başta Alevi örgütleri olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin büyük bir mücadele verdiğini dile getiren Aslan, “Nefes almakta bile artık zorlanıyoruz. Kendi düşüncemizi ifade etmekten, mücadele etmekten mevcut anayasanın bile bize verdiği demokratik hakkı kullanmakta büyük zorluk yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Aleviler ve Kürtler aynı zulmü yaşıyor”

MEB açıkladığı yeni müfredatta dini dersler ve Türkçe eğitimin arttırılması, Alevi ve Kürtlere yönelik asimilasyonun dozajının artacağı yönündeki endişelere ilişkin gelen soruya ise Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan şu yanıtı verdi:

“Eğitimde din derslerinin arttırılmasını bir yana bırakın, karşısında mücadele edilen birçok ilde Kürtçe köy isimlerini Türkçeleştiren anlayış bugün Kürtlerin köylerine Arapça isimler veriyor. İki kesimde aynı zulmü yaşıyoruz. Bugün bu ülkede anadili yok sayan anlayış, başta Kürtçe olmak üzere farklı dillere düşmanlık ediyor. Türkiye'de Türkçe ve kendi inanç dilleri olan Arapça dışında başka bir dili kabul etmiyorlar.

Din dersini de arttırarak farklı olan dinlere karşı olan düşmanlığı pekiştirmek kendi inancından olmayan bir kesime kendi inancını dayatmaktır."

Mustafa Aslan, devlet eliyle hiçbir dinin dayatılmaması gerektiğini yıllardır söylediklerini ve herkesin kendi inancını ebeveynlerinden ve ya kendi inanç merkezlerinden öğrenmesi gerektiğini savunduklarını kaydetti.

Aslan, Meclis’te AK Parti iktidarı ile birlikte ‘tekçi’ ‘ırkçı’ ‘şeriatçı’ ‘inkarcı’ gelişen zihniyeti Milli Eğitime de yansıtmaya çalıştıklarını vurguladı.

“Gün gelecek çocuklarımız özgür ve eşit yaşadıkları bir ülkede yaşayacak”

Alevi  Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan sözlerini şöyle tamamladı:

“MEB cemaat ve tarikatların emriyle bugün tam anlamıyla medreseleştiriliyor. Bir medrese eğitimi ile karşı karşıyayız. Tabi ki başta Aleviler zulüm görüyor. İkincisi inanmayanlar var, farklı inançları olan var. Ve başta Kürtler olmak üzere farklı dillere sahip toplumların dilleri inkar ediliyor. Bir dil ve din dayatılıyor. Buna karşı bir mücadele veriyoruz ve umudumuzu kesmeden devam edeceğiz.

Evet belki biz görmeyeceğiz ama gün gelecek bizim çocuklarımız bu ülkede eşitçe ve özgürce yaşayabileceği bir ülkeyi birlikte inşa edeceğiz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli