Kılıçdaroğlu’ndan marketlere '10 temel ürün' çağrısı

Haber Merkezi – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda fiyatları konusunda iktidara çağrılarda bulundu. Kılıçdaroğlu marketlerden de 10 temel ürüne zam yansıtmamalarını istedi.

Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, zorlu kış şartlarında halkı korumak için bir mücadele başlattığını belirtti.

Bu mücadeleyi sonuna kadar vermekte kararlı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir yanda kara kış fonu çağrımı her fırsatta yeniliyorum. Diğer yanda, en acil alanlarda çeşitli paydaşlarla bir araya geliyorum. Birlikte halkımızın için çözüm yollarını masaya yatırıyoruz" dedi.

“14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor”

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Erdoğan, son hamleleriyle Türk Lira'mızın değerini hiç etmeye, devam ediyor. Enerji konusunda verdiğimiz mücadelenin yanına yeni bir cephe açacağımı ifade etmiştim, gıda mücadelesi. Türkiye'de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri asgari ücretin üçte biri. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa ve sefalete sürükleniyor."

Geçen yıldan bu yana karnabaharın yüzde 124, patatesin yüzde 69, tavuk etinin yüzde 68, domatesin yüzde 62, ayçiçek yağının ise 60 zamlandığını aktaran Kılıçdaroğlu, un fiyatının ise yüzde 122 zamlanarak, bazı illerde 50 kiloluk un fiyatlarının 300 lirayı geçtiğini anlattı.

Gıda üreticileri, perakendecileri ve sektör birlikleri ile bir çalışma toplantısı gerçekleştirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, onları ve sıkıntılarını dinlediğini ayrıca kendi görüşlerini de paylaştığını kaydetti.

“6 maddenin derhal uygulanmasını talep ediyorum”

Bu istişarenin ardından buradan bir çağrı yaptığını dile getiren Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O şahsa açık ve net bir sesleniyorum, bu sesi duymasını istiyorum. Gereğini yaparsa buradan siyasi puan alacağını o da biliyor, ben de biliyorum. İnanın hiç umurumda değil, yeter ki insanımızın onuru, haysiyeti daha fazla zedelenmesin. Daha önce ifade etmiştim yine ifade edeyim, Kara Kış Fonu'nu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver. Halkımızın mutfağındaki yangını hafifletmek için şu sayacağım 6 maddenin derhal uygulanmasını talep ediyorum.

  1. Ziraat Bankası kuruluş amacına uygun hareket ederek çiftçiye derhal 3 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi vermeli.
  2. Çiftçimizin su ve elektrik borçların faizi silinmeli ve geliri oranında yapılandırılmalı. Çiftçinin kullandığı elektrikte KDV ve TRT payı gibi ek kalemler derhal kaldırılmalı.
  3. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçilerimizin borçlarına gelen faizler derhal silinmeli. Kredilerin geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.
  4. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan KDV önümüzdeki 6 ay boyunca kaldırılmalı. En son açıklanan Tarımsal girdi destekleri en az 2 karına çıkarılmalı.
  5. Bu esnada tüketiciye nefes aldırabilecek için gıda ürünlerinin çoğunda kullanılan yüzde 8’lik KDV önümüzdeki 6 ay boyunca sıfırlanmalı.
  6. CHP’li belediyelerimizin pek çoğu kooperatiflerle işbirliği yaparak ucuz ve kaliteli gıdaya erişim sağlayan imkanlar sunuyor. Kara kışta bunu hızla yaygınlaştıracağız. Hangi partili olursa olsun tüm belediyelerde de bu uygulamaya hayata geçirilmeli.”

“Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir çeşit sebzeye zam yansıtmayın”

Marketlerden de bir talebi olduğunu dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, sayacağı 10 temel ürüne kış boyunca oluşacak enflasyon zamlarını yansıtmamalarını, mecbur kalmaları durumunda ise enflasyonun altında yansıtmalarını istedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Evet, açıkça sizlerden yani marketlerden talebim bazı ürünlerde zarar etmeyi göze alın. Ama şunu kesin bir şekilde taahhüt ediyorum, iktidara geldiğimizde bu zararlarınızı kesinlikle tazmin edeceğiz. Zamdan muaf tutmanızı istediğim 10 hayatta kalma ürününü şöyle ifade ediyorum; un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın, az önce söylediğim gibi, iktidara gelir gelmez bu süreçte oluşan tüm zararlarınızı kesinlikle hızlıca telafi edeceğiz. Ayrıca bu 10 kalem ürün için tüm zincir marketlerin üst düzey yöneticilerine bir mektup göndereceğim. Bu bir dayanışma çağrısıdır. Bu fedakarlığınızı telafi edeceğimize söz veriyorum, bir kez daha ifade etmek isterim. Halkımız müsterih olsun. İnsanımızın temel gıdadan mahrum kalmasına asla müsaade etmeyeceğim, bunu önlemek için bütün yolları deneyeceğim. Eğer irade varsa, yol da vardır. Bu ülkenin makus talihini kırmaya bizim irademiz var. Bunu da herkes böyle bilsin, özellikle saraydaki."