Beşar Esad Çin'e gidecek

20-09-2023
Etiketler Beşar Esad Suriye Çin Resmi ziyaret
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 12 yıl önce Suriye’de iç savaşının patlak vermesinden bu yana ilk kez Çin'e resmi ziyarette bulunacak.

Esad’ın bugün gerçekleşecek olan ziyarette üst düzey bir heyete liderlik edeceği açıklandı.

Suriye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ziyaretin Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in resmi talebi üzerine gerçekleştiği ve Esad ile Xi tarafından Pekin ve Hangzhou'da düzenlenen "bir dizi toplantı ve etkinliği içereceği” bildirildi. 

Planlanan etkinlikler arasında Suriye-Çin zirvesi de yer alıyor.

Çin, Suriye iç savaşıyla ilgili konularda defalarca Suriye'nin yanında yer aldı; özellikle de Pekin'in Moskova ile birlikte geçmişte kuzeybatıdaki isyancıların elindeki bölgelere yardım dağıtım mekanizmasını genişletme kararlarından kaçındığı BM Güvenlik Konseyi'nde.

Çin'in aracılık etmesi sonucu altı ay önce Suudi Arabistan ve İran'ın yedi yıllık bir aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmişti.

Riyad ile Tahran arasındaki bağların yeniden kurulması, Suudi Arabistan'ın Suriye'nin Arap Birliği'ne kabulüne olumlu yaklaşmasıyla sonuçlandı ve Şam, 12 yıllık bir aradan sonra yeniden birliğe kabul edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli